25 procent af de organisationer i sundhedssektoren, der rammes af ransomware, tvinges til at stoppe driften helt.
I 24 procent af tilfældene varer nedbruddet i flere uger.
Det viser en ny global undersøgelse foretaget af analysebureauet Sapio Research på vegne af cybersikkerheds-selskabet Trend Micro.
Her deltog 2.958 it-beslutningstagere fra 26 forskellige lande, heriblandt Danmark, i undersøgelsen. 104 af disse var danske it-beslutningstagere.
Det fremgår af undersøgelsen, at 57 procent af alle de adspurgte sundhedsorganisationer oplyser, at de er blevet ramt af ransomware inden for de seneste tre år.
Det betød efterfølgende nedbrud i driften for 86 procent af dem, fremgår det.
Nedbrud i ugevis
I hvert fjerde tilfælde førte det til et komplet driftsstop, mens det i de resterende tilfælde kun var nogle forretningsprocesser, der blev berørt af angrebene.
Adspurgt om, hvor længe virksomhederne var om at få driften tilbage på samme niveau, som før angrebene, svarer 56 procent, at det tog flere dage, mens det for 24 procent af virksomhederne i sundhedssektoren tog flere uger.
"Inden for cybersikkerhed taler vi tit lidt abstrakt om datalækage og netværksangreb. Men når det gælder sundhedssektoren, har angreb med ransomware meget håndgribelige og fysiske konsekvenser," siger Christian K. Beck, der er landechef hos Trend Micro i Danmark, og fortsætter:
"Driftsstop kan true patienternes liv. Sundhedsorganisationerne er derfor nødt til at forbedre deres evner til at opdage og reagere på cybertrusler og at dele de nødvendige oplysninger med samarbejdspartnere og leverandører for at sikre forsyningskæderne bedre."
Ransomware-angrebene har dog ikke kun haft betydning for driften i organisationerne.
Seks ud af ti sundhedsorganisationer oplyser nemlig også, at de it-kriminelle har lækket følsomme oplysninger i forbindelse med angrebene.
Virksomhederne er gode til at opdatere
Rapporten indeholder dog også den gode nyhed, at 95 procent af sundhedsorganisationerne oplyser, at de løbende foretager sikkerhedsopdateringer.
Samtidig oplyser 91 procent af de adspurgte, at de begrænser muligheden for at vedhæfte filer i e-mails, hvilket skal være med til at reducere risikoen for cyberangreb.
Den fulde rapport kan læses her.