Teleselskabet Danske Telecom vil fra begyndelsen af 2005 sælge trådløse bredbåndsforbindelser til danskerne. Dermed opstår der et trådløst alternativ til ADSL-bredbånd leveret over TDC?s kobbernetværk.
? Det er gode nyheder. Det betyder, at vi får mere konkurrence på markedet, hvilket i sidste ende betyder lavere bredbåndspriser i Danmark, siger Niclas Palmstierna, administrerende direktør for Tele2, der indtil nu har været tvunget til at købe sig ind på TDC?s kobbernetværk.
70 megabit i sekundet
Ifølge Danske Telecoms administrerende direktør, Peter Jerry Sørensen, kan Wimax, som den trådløse teknologi kaldes, køre med en båndbredde på op til 70 megabit i sekundet.
Det betyder, at hver sender forsyner flere hundrede virksomheder med kraftige bredbåndsforbindelser og en række privatkunder med opkoblinger med samme hastighed, som de mest udbredte ADSL-forbindelser har i dag.
? Vi regner med, at en Wimax-kunde skal betale mellem 200 og 500 kroner ? alt afhængigt af de ønskede tjenester ? om måneden, for at maile, surfe og telefonere trådløst på Wimax-netværket med hastigheder på mellem en og tre megabit i sekundet, siger Peter Jerry Sørensen.
Dermed kommer Wimax-bredbånd prismæssigt til at ligge på niveau med ADSL-forbindelser.
Wimax har dog den store fordel, at brugerne, som i trådløse lokalnet, kan bevæge sig rundt i netværksområdet og blot betjene sig af et indstikskort til pc?en.
? Vi satser på at sælge produktet til private og offentlige virksomheder, hvor vi har vores ekspertise. Men Wimax kan også blive en reel konkurrent til private ADSL-kunder, siger han.
Danske Telecom følger dermed i fodsporet på den amerikanske mobilpioner Craig McCaw, der gennem selskabet Clearwire har taget kampen op med de tidligere telemonopolers kobberbaserede bredbåndsforbindelser i USA.
Tidligere på året købte han en licens til at udbyde trådløst bredbånd i København af IT- og Telestyrelsen.
To landsdækkende licenser
Danske Telecom har sikret sig to landsdækkende licenser og en række regionale tilladelser, så selskabet er klar til at rulle netværket ud i hele Danmark.
Tele2, Cybercity og Tiscali har ingen licenser og må derfor leje sig ind på Danske Telecoms eller Telenors licenser.
Udsigten til bredbåndskonkurrence fra Danske Telecom skræmmer ikke TDC.
? Det er en spændende standard, som vi selv overvejer at bruge som et supplement til de bredbåndsprodukter, ADSL og fiber, vi allerede er i luften med, siger Leif Nielsen, afdelingschef hos TDC.
TDC tager også WiMax-udviklingen så alvorligt, at virksomheden har ansøgt IT- og Telestyrelsen om Wimax-licenser.
- Det betyder ikke, at vi har bestemt os for at rulle WiMax ud, men at vi sikrer os, at vi har muligheden for at gøre det, siger Leif Nielsen.
Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om Wimax.