It-ansatte strømmer til fagforeningerne

It-branchens ansatte vil stå i fagforening. Det er stik imod tendensen på det øvrige arbejdsmarked, hvor organiseringsgraden er faldende. Fagforbundene skal dog ikke sætte næsen for højt op efter overenskomster, som mange af de store amerikanske selskaber er bange for.

Mens antallet af medlemmer i landets traditionelle fagforbund er på retur, går it-folk mod strømmen og melder sig ind i fagforbundene i stor stil.

En rundspørge blandt de store it-fagforeninger tegner billedet af en faggruppe, der er blevet moden og ønsker tryghed i ansættelsen og ordentlige arbejdstider.

HK/Sam-Data melder om en medlemstilgang på ti procent over de seneste to år og har nu 16.500 medlemmer.

50 procent stigning

Prosa optager op mod 200 nye medlemmer om året og har godt 13.000 medlemmer. Ledernes Hovedorganisation har på fire år fået 50 procent flere it-medlemmer og organiserer i dag næsten 2.200 it-ledere.

? Der er sket en modningsproces i it-branchen. De unge er blevet ældre, og nu vil de have tryghed og arbejdstider, der passer til børnefamilier. Og så tænker de fagforening og a-kasse, siger Steen Scheuer, professor i organisation og ledelse ved Roskilde Universitetscenter.

Den udvikling står i skarp kontrast til det øvrige arbejdsmarked. Her er organiseringsgraden nemlig faldende.

I Danmark ligger den i øjeblikket på omkring 80 procent, mens it-branchen traditionelt har ligget under 50 procent.

? Flere tør stå uden for fagforeninger og a-kasser i højvæksttider. Dotcom-krisen kan have givet usikkerhed, men samtidig er it-branchen jo foranderlig, hvor kvalifikationer forældes hurtigere end en slagteriarbejders, for eksempel. Derfor har it-folk fået øje på fagforeningerne, siger Niels Bøttger-Rasmussen, projektleder på Instituttet for Fremtidsforskning.

Overenskomster usikre
Om der kommer overenskomster i større stil i den danske it-branche, er usikkert. De mange amerikanskejede it-virksomheder i Danmark er ikke interesseret i at indgå overenskomster.

? Der er en lang amerikansk tradition for at føre en aktiv anti-fagforeningspolitik. Man er bange for dem. Blandt andet derfor er under 15 procent af amerikanerne organiseret, siger Steen Scheuer.

Den danske forklaring på de manglende overenskomster i it-branchen er, at lønningerne er relativt gode.

? It-virksomhederen bruger de høje lønninger til at holde overenskomster ude. Men uden overenskomster er der heller ingen arbejdstidsregulering. Mange it-folk er muligvis heller ikke interesseret i, at en overenskomst skal styre deres arbejdsforhold alt for meget. Det er de for privilegerede til. Under alle omstændigheder vil de arbejdstidsregler, der ligger i en traditionel overenskomst, være meget hårde ved it-virksomhederne, siger Steen Scheuer.

Hos amerikanskejede Computer Associates, der netop er kåret som landets bedste it-arbejdsplads, bruger man heller ikke overenskomster.

? Overenskomster er slet ikke et ?issue?. Til gengæld giver vi en lidt højere løn for at yde en ekstra indsats. Vi har været i stand til at honorere de ting, medarbejderne har spurgt om. For eksempel indførte vi en pensionsordning i 1996, siger CA?s administrerende direktør, Per Kogut.

Der er historiske eksempler på, at et traditionelt uorganiseret område med tiden er blevet en højborg af faglig organisering.

? I 1920?ernes England var automobilindustrien præget af entreprenørånd, akkurat som it-branchen har været det. Dengang var bilindustrien et udpræget uorganiseret område. I dag er arbejderne i bilindustrien nogle af de bedst organiserede overhovedet. Det samme, kan man sagtens forestille sig, vil ske for it-medarbejdere, siger Steen Scheuer.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om fagforbundene.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere