Artikel top billede

Årets syv største tech-bommerter: Praktikantens kodeord lukkede hackerne ind - og Amazon lagde nettet ned

Små fejl bliver let til verdensomspændende nedbrud, når det handler om it. Men få er så dumme at give praktikanten skylden. Computerworld har lavet oversigten over nogle af årets største it-fejl.

De fleste af os kender det med at lave fejl. Måske har du i årets løb fået en p-bøde eller købt en julegave til din partner i en størrelse, som ikke lige sendte det rigtige signal.

Uanset hvad håber vi på Computerworld, at du er kommet nogenlunde helskindet gennem året.

For det er langt fra alle. De rigtig uheldige er blevet ramt af corona, mens andre bare har lavet en fejl.

Problemet er bare, at når man arbejder med moderne teknologi, så har en lille fejl en tendens til at blive et globalt nedbrud før, du kan nå at sige: ”Jeg skulle nok have patchet mit Log4j-modul før jul.”

1. Facebook lækker data på 500 millioner brugere

Førstepladsen går i år til Facebook, hvilket er en overraskelse for absolut ingen. Men det globale sociale medie kan selvfølgelig levere et globalt læk, som i april 2021 ramte hele 533 millioner mennesker fra 106 lande.

Heraf omkring 600.000 danskere og - fordi karma! - også Facebook-stifter Mark Zuckerberg selv.

Blandt de data, der er blevet lækket, var oplysninger om telefonnumre, adresser, Facebook-ID, fødselsdage og i nogle tilfælde også e-mailadresser.

Årsagen til det massive læk var i øvrigt et ældre sikkerhedshul, som gjorde det muligt at indsamle og gemme data om de mange mange millioner brugere.

2. Solarwinds / Praktikant og kodeord

Solarwinds kom på alles læber i december 2020, da det meget brugte netværksadministrationsselskab blev hacket og brugt som bagdør til kundernes systemer.

Kunder, der talte firmaer som Microsoft og den amerikanske regering.

Når Solarwinds fortjener en plads på 2021-listen, så skyldes det, at Solarwinds' tidligere topchef Sudhakar Ramakrishna til høringen i den amerikanske kongres kastede en tidligere praktikant under bussen.

Vi er selvfølgelig fulde af sympati på Computerworld. For hvis ikke man kan sætte praktikanter til at sikre sine filservere med kodeord som ”solarwinds123”, hvad skal man så egentligt stille op med dem?

3. Døren hos Colonial Pipeline, USA største distribution af benzin-distributør, stod vidt åben

Et ransomware-angreb tvang i maj en af USA's største rørledninger, drevet af firmaet Colonial Pipeline, til at lukke ned midlertidigt.

Firmaet transporterer dagligt over 100 millioner liter benzin og andet brændstof fra Houston i Texas til havneområdet i New York.

Måske af angst for at det amerikanske samfund ville bryde sammen, hvis ikke kunderne kunne tanke deres Ford F150, betalte Colonial Pipeline en gruppe kaldet Darkside for adgang til dekrypteringsnøglen.

En del af pengene blev efterfølgende beslaglagt af FBI. Men tilbage står vurderingen fra flere sikkerhedseksperter, som var at Colonial Pipelines netværk var ”vidt åbent”, blandt andet på grund af manglede brug af 2-faktor godkendelse skrev CNN.

4. Fastly lukkede intenettet i 49 minutter

Amerikanske Fastly er i 2021 en klar favorit som vinder af ”Chef, jeg er kommet til at lukke internettet.”-kategorien.

Baggrunden var en bug i en software-opdatering fra Fastly, som blev aktiveret da en uskyldig kunde ændrede sin konfiguration i juni 2021.

Resultatet var dog knapt så uskyldigt: Sites som Amazon, CNN, Spotify, TV2, Reddit, Paypal og en række andre gik ned. Og var nede i 49 minutter - hvilket på internettet er tid nok til at genere 200 konspirationsteorier og 3 større religioner.

De søde mennesker hos web- og internetsikkerhedsvirksomheden Akamia syntes dog ikke, at Fastly-folkene skulle stå alene. Så d. 17. juni pillede de ved deres software.

Og tog minimum 48 større tjenester ned. Heriblandt Expedia, Microsoft, Costco, Lyft, Charles Schwab, Oracle og Amazon AWS.

5. AWS lukker nettet i december: Slack, Disney og…fordi karma!...Amazon selv

Og for lige at understrege, hvor sårbart vores moderne internet er, når vi alle sammen anvender de samme cloud-tjenester, så fik de hemmelighedsfulde mennesker hos AWS også Disney, Netflix og flere andre til at forsvinde i starten af december 2021.

Karma dukkede dog også op her, så Amazons eget e-handelssite gik også i brædderne. Årsag? Ifølge AWS skyldtes nedbruddet problemer med netværks-udstyr kombineret med en API…aha!

Et par uger efter savnede nogen hos AWS tilsyneladende alt opmærksomheden, sådan et stort nedbrud giver. For der røg strømmen og AWS gik i knæ - sammen Epic Games, Hulu og Slack.

Måske er det bare en sær form for reklame?: Se lige, hvor mange tjenester der kører hos os!

6. Gult kort: Digital post aflyst i sidste øjeblik

Verden er af fuld af smarte systemer, der gør vores liv bedre og mere effektive. Tænk bare på Aula, som hver dag inspirerer forældre til at finde anderledes måder at kommunikere tingene på.

2021 var også året, hvor Danmark skulle lave digital post på en ny og spændende måde.

Derfor sad offentlige ansatte klar og kommunale it-chefer, private leverandører, regionale it-folk og mange andre klar, da Digitaliseringsstyrelsen trak i nødbremsen 24. november.

Ugerne efter var fuld af den slags mudderkast, som gode historier er lavet af. For var det Regionernes skyld? Havde Digitaliseringsstyrelsen været overambitiøse? Og hvor mange tusind timer var det lige, der forsvandt med ét slag?

Undertegnede skal ikke gøre sig til dommer, og hellere en forsinkelse end en kaotisk lancering. Men det bliver alligevel til et gult kort på grund af den kaotiske opbremsning.

PS: Nu kan du glæde dig til lanceringen d. 21. marts 2022 - denne gang skulle være helt sikkert...

7. Windows 11: Har du AMD og SSD? så tag en kop kaffe mens du venter

Vi troede egentligt, at det skulle være os og Windows 10 for altid. Kun suppleret af en opdatering, omhyggeligt timet efter hvornår der er deadline på Computerworld.

Men nej. I 2021 fik vi Windows 11 … og absolut ingen tog sig af det. Det er ellers en skam, for styresystemet er meget fint - også selvom det mest ligner en grafisk make-over af Windows 10.

Når Windows 11 alligevel skal med på listen, så skyldes det, at Microsoft har brugt årevis på at bygge et nyt styresystem. Og millioner af timer.

Og når det så ankommer, så viser det sig at køre helt i hegnet på nogle af verdens mest populære AMD-processorer. Øv.

Men så gik der lidt tid, og så viste det sig, at Windows 11 elsker at skrive på lynhurtige SSD'ere. Så meget faktisk, at ydelsen falder markant. Dobbelt øv.

På Computerworld er vi helt med: Lige som udviklerne hos Microsoft, synes vi, at det alt sammen går lidt for stærkt, og at flere burde tage den med ro. Derfor vi været i kælderen efter vores trofaste Toshiba med Intels 80286 processor og et 21 Megabyte fastpladelager, MS-DOS 3.31, Norton Commander og Wordperfect 4.2.

Vi vender tilbage, så snart vi har gravet 1,44 Mb disketterne frem…




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering