Grønlændere vilde efter dyr ADSL

Der er så stor efterspørgsel efter hurtige bredbåndsforbindelser i Grønland, at hverken Tele Greenland eller leverandøren Siemens kan følge med. Over 3.000 grønlændere har fået ADSL siden december, selvom prisen er op mod 68 øre per megabyte trafik.

Hurtig adgang til internettet hitter ikke kun i Danmark, men også længere nordpå, hvor 3.000 grønlændere siden årsskiftet har investeret i ADSL-forbindelser.

Efterspørgslen i landet med omkring 56.000 indbyggere har været så stor, at det statsejede teleselskab Tele Greenland nu må melde om udsolgt på centraler i flere byer, hvor der simpelthen ikke er kapacitet til flere brugere.

Samtidig er den sidste levering af udstyr fra Siemens ikke nået frem, selvom teleselskabet har forsøgt at lægge et hårdt pres på Siemens.

ADSL i Grønland koster 500 kroner i oprettelse og sælges kun sammen med et telefonabonnement.

Det har været med til at øge populariteten, at Tele Greenland i sommer fjernede det månedlige abonnement, så man nu kun betaler 150 kroner om måneden for telefonabonnementet.

Den enkelte bruger betaler til gengæld for sit forbrug, og her er priserne meget høje i forhold til danske forhold. Det koster 68 øre per megabyte i dagtimerne, mens der er halv pris i andre tidsrum.

- Men vi ser i praksis, at folk er gode til at holde sig fra fildelingstjenester og massive downloads, så rigtigt mange af vores kunder har oplevet, at de har fået lavere priser, efter de er gået bort fra modem eller ISDN, fortæller teknisk direktør Frank Gabriel.

Hastigheden på download er 512 kilobit i sekundet, men på grund af såkaldt TCP delay er tiden fra, man klikker på et link til siden vises, længere end i Danmark. Det arbejder teleselskabet dog på at ændre ved at gemme sider (caching) og lave såkaldt TCP-spoofing.

Grønland har 18 byer og omkring 70 bygder, og indtil videre tilbydes kun ADSL i byerne og Sønderstrømfjord.

Alle byer og bygder på Grønlands vestkyst er forbundet med radiokæder - mikrobølgeudstyr, der kan bruges til at skabe punkt til punkt-forbindelser til tele eller datatrafik.

Til andre byer og bygder bruges satellitforbindelser til at levere internetforbindelsen.

Der er 27.000 fastnetabonnenter i Grønland, som alle er potentielle kunder til ADSL. Heraf brugte knap 6.000 i september dial-up-internet, et fald i forhold til tidligere.

Det er det grønlandske hjemmestyre, der ejer Tele Greenland, og der er taget beslutning om at tilbyde ADSL i alle bygder, selvom det bliver en underskudsforretning.

- Når vi næste år ruller ADSL ud i bygderne, så er det ikke længere økonomisk rentabelt, men der er taget en beslutning om at støtte samfundsudviklingen, fortæller Frank Gabriel.

Specielt satellitforbindelser er dyre, men selskabet har kig på flere nye teknologier, som måske kan gøre det billigere.

Specielt den trådløse bredbåndsteknologi Wimax ser Frank Gabriel store muligheder i.

- I første omgang ikke til slutbrugerdistribution, men som billig transmissionsmedie, siger han.

Wimax giver langt større rækkevidde og båndbredde end de nuværende trådløse teknologier, og blandt andet Intel har meldt ud, at selskabet vil satse stort på teknologien.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere