Telia vinder monopolsag over TDC

TDC har misbrugt sin dominerende stilling på det danske telemarked til at tvinge Telia Mobile til at lægge unødvendige penge hos TDC's fastnetforretning, fastslår Konkurrencestyrelsen. TDC tvang nemlig Telia til at betale over 900 procent mere, end Telia selv ville kunne udføre en bestemt opgave for.

Konkurrencestyrelsen har givet Telia medhold i en klage over TDC, som har brugt sin dominerende stilling på det danske telemarked til at påtvinge Telia Mobile ydelser, som selskabet ikke har brug for.

Tvisten mellem Telia og TDC er ganske kompliceret, men handler i bund og grund om adgangen til en bygning på Borups Allé i København.

- Sagen udsprang egentlig af, at Telia gerne ville have sit mobilnet direkte forbundet til TDC's mobilnet, fordi det er billigere for begge parter end at sende det via andre centraler, fortæller Peter Krusaa Schultz fra Telia Mobile.

Han er afdelingsleder i afdelingen for samtrafik og eksterne relationer hos Telia Mobile og er en af de personer, der har beskæftiget sig med sagen.

TDC kunne se fornuft
Også TDC Mobil kunne se fornuft i at koble de to selskabers mobilnet direkte op mod hinanden, men problemet var, at TDC Mobil havde skrevet en eksklusivaftale med TDC's fastnetselskab, TDC Totalløsninger, som i sidste ende ejer centralen på Borups Allé.

Den aftale betød, at Telia skulle lægge penge hos TDC Totalløsninger, hvis selskabet ville koble sit mobilnet direkte op mod TDC's mobilnet igennem centralen.

- Vi blev mødt med et krav fra TDC Mobil om, at transmissionen skulle være lejet hos TDC Totalløsninger, fordi TDC Totalløsninger ejer den bygning, hvor centralen står, siger Peter Krusaa Schultz.

Ifølge ham ville alene oprettelsen hos TDC være 900 procent dyrere, end Telia selv kunne gøre det, og Telia valgte derfor at bringe sagen for konkurrencemyndighederne.

Her er afgørelsen - efter mere end års behandlingstid - ganske klar: TDC misbruger sin dominerende stilling på et marked til at vinde indpas på et andet marked.

TDC anker sagen

Konkurrencestyrelsens afgørelse sætter dog ikke punktum i sagen. Computerworld Online erfarer, at TDC har valgt at anke sagen, hvilket kan udsætte den i yderligere et halvt år.

TDC mener, at sagen handler om samtrafik og samhusning og derfor hører under IT- og Telestyrelsen og ikke Konkurrencestyrelsen.

Telia indledte allerede sagen i juli 2003, men først i september i år kom Konkurrencestyrelsen frem til en afgørelse efter at have været i dialog med IT- og Telestyrelsen.

TDC mente, at spørgsmålet hørte under IT- og Telestyrelsen, men styrelsen har under sagen fastslået, at det er Konkurrencerådet, der skulle træffe afgørelse i sagen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra TDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere