Landdistrikter: Vi vil have bredbånd nu

Landdistrikterne er i oprør over, at en lille del af Danmarks befolkning er afskåret fra hurtige forbindelser til internettet. De opfordrer videnskabsminister Helge Sander (V) til at finde en løsning de steder, hvor private selskaber ikke er interesseret i at levere.

Landdistrikterne vil med på bredbåndsvognen, hvis der fortsat skal holdes gang i tilflytning og erhvervsudvikling i Danmarks landområder.

Derfor opfordrer Landdistrikternes Fællesråd nu videnskabsminister Helge Sander (V) til at finde en løsning, så landdistrikterne ikke er ladt i hænderne på private selskaber som TDC, der ikke altid kan se økonomisk interesse i at levere bredbånd.

Opfordringen kommer direkte fra Thorkild Ljørring Pedersen, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Simpelt: Koblet af
- Vi oplever helt konkret, at der kan være folk, der bor tæt på andre bredbåndsbrugere, men ikke har adgang. Det afhænger meget af den gamle telefoncentral-struktur, og der er nogle steder, hvor man simpelthen bare er koblet af, siger han.

Thorkild Ljørring Pedersen mener, at bredbånd i dag er lige så nødvendigt som veje og biler for beboere i tyndtbefolkede områder.

- Og vi vil ikke nøjes med grusgrave. Vi vil gerne have asfaltveje så brede, at vi kan køre i normale brede biler. Der ved vi af erfaring, at vi bliver forfordelt hele vejen rundt, siger han.

Fællesrådet er en paraplyorganisation for i alt 12 organisationer, som repræsenterer den trekvarte million danskere, der bor i landområder.

Udmeldingen fra organisationen kommer efter, at IT- og Telestyrelsen i denne uge offentliggjorde en kortlægning af bredbånd i Danmark, som viste at specielt Midt- og Vestjylland halter langt bagefter i brugen af bredbånd.

Tallet er skævt fordelt

Ifølge TDC dækker selskabet over 95 procent af danskerne med bredbånd, men tallet er skævt fordelt, så en langt større del af danskerne uden for byerne står uden mulighed for at få bredbånd.

Landdistrikternes Fællesråd mener derfor, at man i første omgang skal finde frem til, hvor mange danskere der rent faktisk er afskåret fra bredbånd.

Dernæst opfordres Helge Sander til at tage aktion.

- Det offentlige skal gå ind og skabe rammer for ting, som man ikke kan forlange af en privat virksomhed. Vi vil gerne have afsat midler til det her, siger Thorkild Ljørring Pedersen.

Videnskabsministeren har i flere omgang meldt ud, at han støtter de lokale elselskabers initiativer rundt om i landet, hvor der graves fiberkabler ned i jorden for at skabe en konkurrerende infrastruktur til TDC.

Omvendt vendte Indenrigs- og Sundhedsministeriet i sidste måned tommelfingeren nedad til Nørre Djurs Kommune, der ville stille en økonomisk garanti på en kvart million kroner til en lokal forening, som ville opbygge et bredbåndsnet, hvor TDC ikke kun levere.

Her var ministeriets holdning, at bredbånd ikke er en kommunal forsyningsvirksomhed på linje med el, vand og tv-signaler, og at kommunen derfor ikke måtte stille en økonomisk garanti.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere