Microsoft vil splitte Longhorn op

Longhorn skal splittes op i specialiserede versioner, som slæber rundt på mindre fælles bagage. Det mener Microsoft, som er ved at udvikle en måde at gøre Windows mere specialiseret. Med mindre til fælles kan Windows gøres mere sikker og omkostningerne vil falde, mener analytiker.

For at sænke omkostningerne for kunderne vil Microsoft lancere specialiserede versioner af den næste version af Windows, kendt under kodenavnet Longhorn.

De specialiserede versioner vil slæbe rundt på langt mindre fælles bagage i forhold til de versioner af Windows, der findes i dag.

Dermed håber Microsoft at kunne skære i de samlede omkostninger for kunderne, fordi de ikke længere behøver at installere sikkerhedsopdateringer til dele af Windows, de slet ikke benytter.

Får det hele med

Microsoft har allerede specialiserede versioner af Windows 2003 Server. En version til håndtering af storage-systemer og en til webservere.

- I dag får du stadig hele den samlede grundkode. Du får ikke mindre med i de specialiserede versioner, men visse funktioner er slået fra, siger Martin Taylor, leder af Microsofts platformsstrategi.

Han forventer, at Microsoft vil være klar med specialiserede versioner af Longhorn, når serverudgaven kommer på markedet i løbet af 2007.

De skal være specialiseret i langt højere grad end i dag og dække print, web, storage eller filserverfunktioner. Den del af Windows-koden, som disse versioner ikke har brug, skal ikke installeres på serveren, lyder Microsofts vision.

Det er et træk, som allerede kendes fra blandt andet Linux, som er Microsofts måske største konkurrent på netop servermarkedet. Her kan virksomhederne bygge specialiserede Linux-versioner ved kun at vælge de mest nødvendige funktioner, når kernen kompileres.

- Jeg tror, det er nødvendigt for Microsoft at skifte til en model med rolle-baserede servere for at kunne konkurrere med Linux, siger chefanalytiker Neil Macehiter fra det britiske analysefirma Ovum.

Mindre kode giver mere sikkerhed

Ved at fjerne de funktioner, som ikke skal bruges for at udføre den specialiserede funktion, kan Microsoft begrænse sikkerhedstruslen mod Longhorn.

Eksempelvis ramte september måneds sikkerhedsbrist i Microsofts JPEG-billedfortolker også Windows 2003 Server, selvom mange brugere aldrig vil få brug for den komponent i en specialiseret server.

Dermed kan Microsofts kunder spare penge og øge sikkerheden, lyder vurderingen fra chefanalytiker Michael Cherry fra det amerikanske analysefirma Directions on Microsoft.

- Det vil nedbringe de totale omkostninger, hvis du har en specialiseret server med en veldefineret og afgrænset rolle, som kun indeholder den kode, den skal bruge til denne rolle, siger han.

Microsoft vil holde fast i også at sælge fulde versioner af Windows, som kan bruges til alle formål, understreger Martin Taylor fra Microsoft.

- En af de rare ting ved Windows er, at Windows er Windows, siger han.

Han oplyser, at denne del af Longhorn-udviklingen er langt fremme. Den samlede udvikling af Longhorn er dog blevet væsentligt forsinket, fordi Microsoft har måttet overføre ressourcer fra Longhorn til at forbedre sikkerheden i de eksisterende produkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere