Kommuner forbydes at støtte bredbånd

Bredbåndsnet er ikke en kommunal forsyningsvirksomhed på linje med el, vand og tv-signaler, fastslår Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som dermed forbyder kommuner i tyndtbefolkede områder at støtte bredbånd økonomisk.

Det var forkert af Nørre Djurs Kommune, at den i 2002 ville stille en økonomisk garanti på en kvart million kroner til en lokal forening, som ville opbygge et bredbåndsnet.

Det er konklusionen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der bakker op om Tilsynsrådet, som tidligere er kommet frem til samme afgørelse.

Ministeriet løfter dermed advarende pegefingeren til kommunen, der dengang ikke skulle have penge op af lommen, men blot stille en økonomisk garanti, så en gruppe borgere i foreningen Djurslandsnet kunne få adgang til EU-støtte på 720.000 kroner til projektet.

Frie markedskræfter

Men både ministeriet og Tilsynsrådet mener altså, at kommunen med sådan en garanti ville brede sig ind på et område, som er overladt til private selskaber og de frie markedskræfter.

Det vækker forundring hos Bjarke Nielsen, der er formand for foreningen Djurslandsnet.

Foreningen har nemlig været i kontakt med mere end 30 forskellige private selskaber, men ingen af dem var interesserede i levere bredbåndsinternet til borgerne på Djursland.

- Ministeriet tror, at markedsmekanismen kan løse problemet med manglende adgang og derfor vil de ikke have kommuner til at støtte initiativer på landet. Man klemmer landbefolkningerne, uden at man rigtigt er klar over det, siger Bjarke Nielsen, der i øvrigt selv stammer fra Vesterbro i København.

Uden mulighed for ADSL

Problemet er, at bredbåndsinternet ikke hører til de ydelser, som TDC er forpligtet til at levere - modsat taletelefoni og ISDN-tjenester.

Teleselskabet oplyser selv, at det kan tilbyde ADSL til 95 procent af befolkningen, men på Djursland er det en fjerdedel af alle husstande, som ikke har mulighed for at få ADSL, fordi de bor fra langt væk fra telefoncentralen.

En gruppe borgere dannede derfor en forening, som skulle etablere et netværk på ikke-kommercielle vilkår. Gruppen fik 720.000 kroner i støtte fra EU, men pengene ville først blive udbetalt, når netværket var etableret.

Derfor havde foreningen brug for en økonomisk garanti fra kommunen, da den ellers ikke kunne låne de nødvendige penge i banken.

Unge flytter væk

Afslaget fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet kommer nu knap to år efter, at ansøgningen blev indsendt.

Afgørelsen bliver blandt andet begrundet med, at "en kommune som udgangspunkt kun kan gennemføre foranstaltninger, der kommer det kommunale fællesskab til gode".

- Jeg synes, det er fuldstændigt uansvarligt. Hvis ikke unge mennesker på landet får adgang til bredbånd, så flytter de væk. Vi har i forvejen fået lukket vores avis, vores sygehus, og lokaltrafikken er helt til grin, siger Bjarke Jensen.

Afslaget kommer dog en kende sent, for foreningen Djurslandsnet har i de knap to år, sagsbehandlingen har taget, for længst etableret et trådløst netværk over hele Djursland. Foreningen kalder det selv for Europas største ikke-kommercielle trådløse netværk.

Netværket er bygget op om trådløse lokalnet, også kaldet WLAN eller Wi-Fi, og det bruges af op mod 1.800 husstande, som betaler 100 kroner om måneden for en hastighed, der typisk ligger på mellem halvanden og to megabit per sekund.

EU-pengene blev skaffet hjem ved, at godvillige private borgere stillede en privat garanti for økonomien i projektet.

Relevante links

Indenrigsministeriets udtalelse om kommunal støtte til bredbåndsnet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere