Ingen sikker viden om farlige mobilstråler

Ingen ved, om mobilstråler er skadelige eller ej, konkluderer en ny undersøgelse. Kritikken kommer samtidig med startskuddet til fem nye danske forskningsprojekter, som blandt andet skal undersøge sædkvaliteten blandt unge mobilbrugere.

Stråling fra mobiltelefoner er måske ikke så ufarligt, som forskere tidligere har antaget, skriver dagbladet Information.

Det konkluderer en ny undersøgelse, som kritiserer ni tidligere undersøgelser for metodefejl.

Det inkluderer blandt andet for korte tidsrum, unøjagtighed om mængden af stråling fra den enkelte telefon og uklarhed om telefonens placering i forhold til øret.

- Myndighederne har hidtil konkluderet, at stråling fra mobiltelefoner ikke udgør en sundhedsrisiko. Men det er der efter vores opfattelse ikke belæg for, siger Kjell Hansson Mild, professor i biologi ved Ørebro Universitet, ifølge Information.

Han er en af fire forskere, som står bag den nye undersøgelse, og han opfordrer alle brugere til at mindske brugen af mobiltelefoner.

En anden af de fire forskere er Mats-Olof Mattson, ligeledes professor i biologi ved Ørebro Universitet, og han opfordrer også til forsigtighed.

- Vores konklusion er, at det er umuligt at sige noget som helst om, hvorvidt mobilstråler er skadelige eller ufarlige, siger han ifølge Information.

Forskerne bag den nye undersøgelse opfordrer mobilproducenterne til at skabe telefoner, som afgiver mindre energi til brugerne - i stedet for at satse på mere avancerede telefoner.

Sundhedsmyndighederne i hele Norden opfordrede i sidste uge til forsigtighed med mobiltelefoner, fordi der er huller i den eksisterende viden.

Regeringen offentliggjorde på en høring om mobilstråling i marts, at den vil bruge 30 millioner kroner til yderligere forskning i mobilstråling.

De første 15 millioner er netop blevet tildelt af det Strategiske Forskningsråd, og de fem projekter, der har modtaget støtte, præsenteres i dag.

Blandt projekterne er et, der vil undersøge sædkvaliteten blandt unge danske mobilbrugere og et andet, der vil kigge på, om der er gener ved næste generations mobiltelefoni, 3G.

Relevante links

Beskrivelse af de fem igangsatte forskningsprojekter om mobilstråling i 2004




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere