It-ministerium bagatelliserer netsjusk

Der er ofte tale om uskyldige fejl, når hovedparten af danske myndigheder ikke kan leve op til de fælles standarder for offentlige hjemmesider, mener man i Videnskabsministeriet, som selv slås med kravene på ministeriets egen hjemmeside.

Videnskabsministeriet mener, at Center for Digital Forvaltning (Cedi) er landet på et sidespor, når det konkluderer, at offentlige myndigheder ikke lever op til de standarder, de selv har vedtaget.

- Det er at skyde over målet, når man falder ned på to specifikke standarder. Der er mange uskyldige fejl, men de vedrører ikke nødvendigvis manglende tilgængelighed, siger chefkonsulent Anne Skov.

Hun hæfter sig ved, at standarderne er anbefalinger, som skal ses i en større sammenhæng.

Cedi har undersøgt 2033 netsteder for den korrekte brug af HTML/XHTML-standarder, og fandt at kun tre procent af hjemmesiderne levede op til kravene.

Videnskabsministeriet har for nyligt offentliggjort 146 anbefalinger om standarder ved brugen af it. De skal fungere som et hjælpende værktøj i myndighedernes udvikling af deres systemer - ikke som et rigidt krav.

- Vi er selvfølgelig opmærksomme på at få den rette tilgængelighed på de offentlige hjemmesider til gavn for alle. Og det er da udmærket, hvis opmærksomheden højnes i kraft af Cedis rapport, siger Anne Skov.

Lang proces

Ud over de nyligt udsendte anbefalinger vil ministeriet ikke ændre fokus eller krav til de offentlige hjemmesider som følge af Cedi's analyse.

Anne Skov forklarer, at det offentlige er kommet langt med sine hjemmesider over de seneste år. Og processen fortsætter.

Fokus lå for et par år siden på oprettelse af hjemmesider. Nu er det mere om konsolidering og det at følge standarder.

- Der er mange hensyn som skal tages, herunder hensynet til økonomi og relevans. Det er en balancegang om man skal gå ud og stille strenge krav, eller vælge en mere pragmatisk holdning om at det er en proces der tager tid. Og lige netop de her to standarder er jo blot to ud af de 146 standarder for it-brug, siger Anne Skov.

Torsdag uddeles Digitaliseringsprisen, men i rapporten gør Cedu opmærksom på, at størstedelen af hjemmesiderne, der er indstillet til prisen opfylder ikke alle standarder. Det falder it-ordføreren for et af oppositionspartierne for brystet.

- Det er et paradoks, at man kan opnå en nominering til digitaliseringsprisen uden at opfylde standarderne. Det at være bedst på nettet kræver at man overholder standardkravene, siger Thomas Adelskov fra socialdemokratiet.

Anne Skov forklarer, at overliggeren er sat meget højt med hensyn til de valgte it-standarder. Derfor har man valgt, at supplere vurderingen med en kvalitativ bedømmelse af hjemmesidernes praktiske tilgængelighed, så standardkravene ikke kommer til at stå alene.

Bor i glashus

Man skal som ordsproget lyder ikke kaste med sten, når man selv bor i glashus.

Videnskabsministeriet og Den Digitale Taskforce som står bag prisuddelingen har selv vanskeligt ved at opfylde de undersøgte it-standarder.

- Vores egne sider er lagt over på en Oracle-platform, og i den forbindelse gik det op for os at blandt de mest udbredte cms-platforme var der ingen, herunder Oracle, der opfylder kravene om tilgængelighed, som vi har stillet i forbindelse med bedst på nettet. Derfor har vi indledt en dialog og forhandling med Oracle, med henblik på at få rettet Oracle-platformen, så den opfylder kravene om tilgængelighed, siger Anne Skov.

Hos Den Digitale Taskforce er man også opmærksom på manglerne, og har indkøbt nyt content management-system, der vil blive installeret i denne måned.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere