IBMs køb af Mærsk: Sporene skræmmer

Sporene fra de meget fejrede amerikanske opkøb af teknologitunge danske virksomheder skræmmer i forbindelse med IBMs milliardopkøb af Mærsk Data. Trods løfter om det modsatte bliver selskaberne ofte tømt for viden og flyttet.

Da amerikanske Intel købte den danske chip-udvikler Giga i 2000 for 10 milliarder kroner, blev der jublet.

Så mange penge for en dansk virksomhed - og udviklingen skal foregå i Danmark, kompetencecentret skal ligge her.

Kort efter fyrede Intel 300 ingeniører i den danske udviklingsafdeling, og i dag er Intel/Giga i Danmark på det nærmeste en udhulet skal, og de fleste Giga-ledere har forladt virksomheden, nogle for at starte deres eget og genskabe ånden og initiativet fra dengang, det var en dansk udviklervirksomhed med pionerånd.

Kæmpebyggeri droppet
Intel påbegyndte endda et kæmpebyggeri i Ledøje-Smørum, men droppede det 22.000 etagemeter store kontor-, forsknings- og produktionsanlæg, inden man nåede ikke at flytte ind.

Der blev igen sunget lovsang i 2002, da mægtige Microsoft skrev en check på omkring 10 milliarder kroner og købte den danske udvikler af økonomisystemer, Navision i Vedbæk.

Det bliver et dansk it-kraftcenter og en magnet for danske it-folk, skrev vi begejstret. I dag er alle de folk, der etablerede virksomheden og gjorde den til en både teknologisk og forretningsmæssig succes i Danmark, borte, hjernerne er væk.

Sidste år var det spiludvikleren IO Interactives tur til at overlade rorpinden til udlandet og sende beslutningskompetencen ud af landet.

Med IBM?s køb af Mærsk Data er endnu en stærk dansk it-virksomhed på amerikanske hænder. De førende erhvervsaviser udråber København til omdrejningspunkt for IBM?s globale satsning på logistiksystemer. Erfaringen taler for det modsatte.

- Sidste år spurgte jeg Steve Ballmer om, hvorvidt Navision ville blive i Danmark. Svaret var, at det ville det kun, hvis folkene i Vedbæk kunne levere varen bedre og billigere end andre steder. Jeg tror, det samme er gældende for IBM. Der er ikke noget i vejen for, at det kan ligge i Danmark, men de skal kunne gøre det bedre, billigere og udvise større kompetence end andre, siger Niels Bjørn Andersen, professor på Handelshøjskolen i København.

IBM: Ingen garantier
Den nordiske IBM-direktør, Jens Munch-Hansen, der er en af nøglespillerne i købet, kan heller ikke give nogen garantier.

- Måske kommer det til at ligge i København. Men i en global organisation betyder det ikke noget, hvor hovedkontoret ligger. Det kommer til at ligge der, hvor det ligger bedst i forhold til vores kunder, siger han.

Overtagelsen af Mærsk Data er en del af IBM?s globale strategi, fremhæves det igen og igen. Men IBM.com, moderselskabets officielle hjemmeside, har end ikke fundet købet værd at nævne.

- Hvis Mærsk Data er så god, som vi tror, så kommer kompetencecentret da sikkert til at ligge i København. Men er selskabet i 2. division kommer det ikke til at ligge her. Hvad er overhovedet et kompetencecenter? Skal der udvikles eller er det konferencer, der skal holdes, spørger Kim Viborg Andersen, professor ved Handelshøjskolen.

Sælgeren af Mærsk Data, Jess Søderberg, skibsreder i A.P. Møller-Mærsk, siger, at det har været vigtigt for Mærsk, at alle medarbejdere kan blive i selskabet efter salget

- IBM har en vækststrategi for Mærsk Data og har derfor ikke har planer om væsentlige afskedigelser ? om nogen ? i forbindelse med overtagelsen. Det var vigtigt for os, siger Jess Søderberg til Computerworld Online.

Selvom IBM med Jens Munch-Hansens ord, lover at tage varsomt på det, som selskabet lige har købt, skal Mærsk Data-folkene ikke føle sig alt for sikre i sadlen.

- Det er ikke blevet mere sikkert at være ansat i Mærsk Data. I koncerner af IBM?s størrelse er der stor intern konkurrence om, hvor udviklingsopgaverne skal ligge. Den enkelte udviklingschef skal præsentere argumenterne for, at udviklingen skal ligge i hans afdeling, om det er Danmark, Madras eller Silicon Valley. Den type beslutninger er typisk oppe at vende hvert halve år, siger professor Niels Bjørn Andersen.

Stort kulturelt fit

- Det kulturelle fit er meget stort. Men når vi går i gang, så vil det hele drives af, hvad der er vigtigt for kunden. Vi planlægger ikke afskedigelser. Havde vi kunnet se oplagte rationaliseringer, ville jeg have sagt det, siger Jens Munch-Hansen, IBM.

? Det er i hvert fald positivt, at IBM ikke, som vi har set det flere gange i finanssektoren, går ind i overtagelsen med det erklærede mål at reducere medarbejderstaben, siger Leif Dyrmose, formand for Ansatte Ingeniørers Råd.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om IBM's køb af Mærsk Data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere