Elektriske sikringer gør chips selv-helende

IBM har udviklet en særlig teknologi, som gør mikrochips i stand til at lukke af for beskadigede kredsløb og omkonfigurere sig selv til nye opgaver. Ved at anvende elektriske sikringer kan IBM desuden gøre processorerne endnu mindre. Det er muligt, fordi de elektriske sikringer er mindre end de laser-sikringer, der anvendes i chipproduktionen i dag.

IBM har udviklet en ny teknologi, som kan sætte mikroprocessorer i stand til at "helbrede" sig selv for fejl.

Teknologien bygger på elektriske sikringer, som kan afbryde de kredsløb, der forbinder forskellige dele af processoren.

Dermed kan fejlramte transistorer kobles fra, og informationerne ledes uden om de beskadigede kredsløb.

Mikroprocessorer anvender i dag såkaldte laser-sikringer, som er særlige kredsløbsbaner, som kan brændes over med en laser.

Det bruges i testfasen under selve fabrikationen, mens processoren endnu sidder sammen med hundreder af andre processorer på waferen. En wafer er den siliciumskive, som processorerne fremstilles på og siden skæres ud af.

Operatør retter fejl

Processoren har et indbygget testkredsløb, som kan finde fejl på chippen. Hvis der opdages en fejl, kan en operatør kompensere for fejlen ved at afbryde de passende laser-sikringer.

Et af problemerne ved laser-sikringer er imidlertid, at de ikke kan skaleres ned i samme takt, som chipproducenterne gør resten af kredsløbsbanerne mindre.

Det problem vil IBM nu komme uden om ved at skifte laser-sikringerne ud med elektriske sikringer, som kan skaleres ned og dermed gøre chipsene endnu mindre.

Ligesom gammeldags sikringer, der sidder i sikringsskabet i et hus, fungerer de elektriske processor-sikringer ved simpelthen at brænde over, når de overbelastes med for meget strøm.

Normalt er det ikke noget, producenten ønsker skal ske i en processor. For meget strøm i et kredsløb, kan overophede det og i sidste ende brænde hele processoren af.

Korrigerer automatisk

IBM har imidlertid løst problemet med at sikre, at strømmen kun løber ind i sikringerne i stedet for at sprede sig til hele processoren.

Dermed kan IBM udvide det indbyggede testkredsløb, så det også senere i processorens levetid kan spore fejl og automatisk korrigere for dem ved at brænde passende sikringer af.

IBM's teknologi, kaldet eFuse, kan også bruges til at omkonfigurere en chip, så den er mere optimeret til at løse en ny opgave, oplyser selskabet.

Teknologien vil blive brugt i de fleste processorer, som fremstilles med selskabets nye 90 nanometer-produktion. Det gælder også Power5 og PowerPC 970FX chipsene, som IBM allerede producerer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere