Fremtidskig: Radiosendere i tøj og mad

Små radiochips vil inden for få år afløse stregkoderne i supermarkederne. Nogle frygter Big Brother-overvågning, hvor alle forbrugernes vaner kan spores og kortlægges. Andre jubler over den ny teknologi, som kan finde forsvundne skriftruller i Vatikanet og bekræfte ægtheden af et Rolex-ur.

Når du træder ind gennem dørene til Bilka en lørdag formiddag i 2010, kunne følgende personlige besked tikke ind på din mobiltelefon:

- Velkommen til Bilka. Vi gør opmærksom på, at vi i denne uge har tilbud på kondisko og har flere par i din størrelse og dit foretrukne prisleje. Du bør desuden være opmærksom på, at kondomet i din tegnebog har overskredet sidste holdbarhedsdato.

Skal erstatte stregkoder

Når Bilka i 2010 ved alt om din skostørrelse, så skyldes det radiobrikker, de såkaldte RFID-chips, som er små mikrochips med en indbygget radiosender.

Teknologien er blandt udset til at skulle erstatte stregkoder, fordi de små chips kan aflæses uden at være direkte synlige.

Efterhånden som prisen på radiobrikkerne falder til få øre, vil de blive påhæftet enhver vare i supermarkedet, som er et af de mest oplagte steder for den nye teknologi. Og det er også den anvendelse, som vækker mest bekymring hos kritikerne.

Radiobrikker (RFID)

En radiobrik eller RFID-tag er et simpelt kredsløb, der består af en antenne, en mikrochip og en anordning til at opsamle strøm til radiosenderen.

Der er to grundlæggende typer af radiobrikker, nemlig induktionschip og koblede kapacitorchip.

Induktionschippene får strøm ved induktion. Det vil sige, at den enhed, som skal læse informationen på chippen, udsender et magnetfelt. Magnetfeltet inducerer en strøm i en lille metalspole og aktiverer dermed chippen, som sender informationen med et svagt radiosignal.

Koblede kapacitorchip har mindre rækkevidde, da de får strøm til senderen ved at læseapparatet udsender et elektrisk felt. Det begrænser i praksis rækkevidden til nogle få centimeter med den nuværende teknologi.

Kapacitorchippene er til gengæld billigere at producere, fordi de kan baseres på elektrisk ledende blæk, som kan printes direkte på eksempelvis en papirmærkat.

Selve chippen fås i størrelser, der er mindre end et sandkorn. Rækkevidden afhænger af antennen, og den samlede størrelse varierer fra kreditkortstørrelse og ned til kredsløb, der fylder mindre end et enkelt bogstav på kreditkortet.



En radiobrik kan aflæses med en lommecomputer med indbygget RFID-læser. (Foto: TDC)
I supermarkedet kan det betyde et farvel til kassedamen, fordi kunden vil kunne køre indkøbsvognen gennem et magnetfelt, som får radiobrikkerne til at udsende deres identifikationsnumre. De kan opsamles med en antenne i butikken, og beløbet trækkes direkte fra kundens betalingskort eller mobiltelefon. Som selvfølgelig også er udstyret med en radiobrik.

Det har fået en række kritikere til at beskylde radiobrikkerne for at være en tikkende bombe i hænderne på markedsføringskræfterne og Big Brother i almindelighed.

For radiobrikkerne er små og holdbare og kan derfor let sys ind i for eksempel tøj. Skrækscenariet er, at butikker og producenter kan aflæse radiobrikkerne og følge varernes færden, også efter de har forladt butikken.

Samtidig vil producenterne kunne få vigtige informationer om, hvilke typer varer de forskellige kunder køber, ligesom det vil kunne bruges til målrettet personlig markedsføring som i det tænkte eksempel med Bilka-SMS'en.

Derfor har flere forbrugergrupper krævet, at butikkerne skal finde en måde at destruere radiobrikkerne på, når varen forlader butikken.

Falske Rolex mangler en brik

For forbrugerne kan radiobrikkerne dog også bruges til at garantere en vares ægthed. Senest har det schweiziske firma Winwatch udviklet en særligt lille radiobrik, som kan indbygges i de dyre ure, som alpelandet er kendt for.

Hvert ur kan dermed få et unikt identifikationsnummer, så købere og forhandlere altid kan få bekræftet, at uret er en ægte schweizermodel og ikke en billig kopi.

Chippen har dog en begrænset rækkevidde på blot et par millimeter, så ifølge producenten er der ingen fare for at blive registreret som Rolex-ejer af lommetyve med radiosendere.

Også hospitalsverdenen har kig på radiobrikkerne til mere end at holde styr på lagerbeholdningen. De små chips kan lægges ind i patienternes armbånd, så hospitalspersonalet kan aflæse patientinformationen på afstand, også selv om selve armbåndet ikke er synligt.

Den teknologi kan udvides, så chippene lægges ind i bandager, så sygeplejersker og læger elektronisk kan aflæse, hvornår bandagen sidst er skiftet.

Fra katte til læbestift

Teknologien er ikke splinterny. Mærkning af hunde og katte med radiobrikker har eksisteret i flere år, men chipindustrien forventer det største gennembrud inden for styring af vareleverancer.

I den tyske supermarkedskæde Metros særlige Future Store eksperimenterer kæden med anvendelsen af radiobrikker. Det skal give erfaringer, som kan bruges, når Metro senere på året begynder at indføre radiobrikker til at holde styr på varelagrene i samtlige led af forsyningskæden.

Den amerikanske supermarkedsgigant Walmart er en af frontløberne, når det gælder om at implementere radiobrikker til at styre vareleverancerne.

Kæden har desuden eksperimenteret med tyverisikring af læbestift i et enkelt af Walmarts varehuse, hvilket udløste massiv kritik fra amerikanske poltikere, fordi kunderne ikke blev advaret om chippene.

Firmaer som Procter & Gamble forsvarer sig med, at de behandler oplysningerne lige så fortroligt, som alle andre kundeoplysninger, og kun så længe det er nødvendigt.

Radio gør udstillinger levende

Mads Thimmer, som er en af grundlæggerne af TDC's teknologi-tænketank Innovation Lab, mener, at det er forkert, når folk fokuserer på radiobrikker som Big Brothers forlængede arm.

Han ser tværtimod radiobrikker som en mulighed for at gøre livet lettere for folk og peger på nogle af de praktiske eksperimenter med radiobrikker, som Innovation Lab har været involveret i.

Det århusianske firma Cordura har i samarbejde med TDC Innovation Lab udviklet og afprøvet teknologier, hvor radiobrikkerne aktivt kan anvendes af almindelige brugere.

Det har blandt andet været brugt i forbindelse med en udstilling på Naturhistorisk Museum i Århus, hvor flere af de udstillede genstande blev udstyret med radiobrikker.

Den besøgende kan derefter række en lommecomputer med indbygget RFID-læser hen mod udstillingen for at udløse information om genstanden.

Informationen i radiobrikken kan omsættes til filmklip, som hentes ned fra internettet og fortæller genstandens historie.

Finder forsvundne bøger

Den samme teknik har Cordura afprøvet med radiobrikker vedhæftet plakater, som reklamerer for musikere.

Når lommecomputeren aflæser radiobrikken, får brugeren via internettet straks information om kunstneren, smagsprøver på musikken og et koncertprogram med mulighed for at købe billetter online.

I det store bibliotek i Vatikanet, har man også besluttet at indføre radiobrikker for at holde styr på bøgerne. En enkelt bog eller dokument sat på en forkert hylde vil være stort set umulig at finde igen blandt de mange kilometer hylder.

Med radiobrikker kan en fejlplaceret bog findes ved hjælp af en håndholdt computer på en brøkdel af den tid, det ville tage at gennemsøge biblioteket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere