Dansk WWW bevares for eftertiden fra 2005

Fra næste år vil bibliotekerne få mulighed for at indsamle alt indhold fra den danske del af World Wide Web. En ny lov skal sikre, at fremtidens indhold ikke går tabt for eftertiden på samme måde, som det allerede er sket for en stor del af de sidste ti års dansk internethistorie.

Alt, hvad der ligger på den danske del af World Wide Web, vil med en ny lov fra næste år blive indsamlet af nationalbibliotekerne.

Dermed vil historikere og andre interesserede få mulighed for at studere udviklingen i det flygtige indhold på internettet.

Det har hidtil ikke været muligt, fordi der ikke er hjemmel i den nuværende lovgivning for, at bibliotekerne indsamler internetindhold på samme måde, som de i dag indsamler avisartikler, bøger og andre skriftlige kilder til bevarelse for eftertiden.

Lovgivningen vil, som det ser ud nu, komme til at sige, at bibliotekerne må indsamle alt, hvad de kan få fat på. Det betyder også, at bibliotekerne må forsøge at smyge sig udenom, hvis et websted stiller forhindringer i vejen for høste-robotten.

Det er dog ikke noget, som it-udviklingschef Birte Christensen-Dalsgaard fra Statsbiblioteket i Århus ser som noget stort problem.

- Jeg kan ikke forestille mig, hvem der skulle være interesserede i at stille hindringer i vejen, siger hun.

Arbejdet med en ny pligtafleveringslov har stået på i mere end to år, og til efteråret vil et forslag til en ny lov være klar til behandling i Folketinget.

- Alt afhængig af optismen, så ser det ud til at falde på plads til næste år, siger Birte Christensen-Dalsgaard.

Må ikke konkurrere

Det ene væsentlige problem om, hvor meget bibliotekerne må indsamle, er fastlagt. Tilbage står spørgsmålet om, hvordan det indsamlede materiale må anvendes.

- Helt konkret vil vi basalt set få lov til at høste alt. Dermed ikke sagt, at vi må gøre det tilgængeligt. Det er det, der nu skal behandles, siger Birte Christensen-Dalsgaard

Helt centralt står spørgsmålet om, hvilke økonomiske konsekvenser det vil få, hvis nationalbibliotekerne stiller arkiver til rådighed.

- Hvis vi for eksempel høstede alle internetaviser, så ville vi jo være en konkurrent til Infomedia. Det er vi ikke interesserede i. For os er det vigtigste at indsamle materialet, så det ikke går tabt, siger Birte Christensen-Dalsgaard.

Fire årlige indsamlinger

Nationalbibliotekerne vil indsamle så meget af det danske indhold på WWW fire gange om året. Derudover vil bibliotekerne også indsamle materiale i forbindelse med særlige begivenheder.

Det er i løbet af den nu afsluttede forsøgsperiode sket i forbindelse med kommunalvalget i 2001 og kronprinseparrets bryllup i maj i år.

Indsamlingen foregår i praksis med en særlig software, som høster indholdet på webstederne. Softwaren er udviklet af et konsortium bestående af de nordiske nationalbiblioteker og den amerikanske organisation Internet Archive.

- Den høstesoftware, vi bruger i dag, er meget bedre end det, vi brugte, da projektet begyndte, og vil blive gjort tilgængelig som open source, fortæller Birte Christensen-Dalsgaard.

Første år gået tabt

Mens den nye lov vil betyde, at fremtidens indhold på WWW bliver bevaret, så er meget allerede gået tabt fra de ti første år.

De danske nationalbiblioteker arbejder dog på at få en aftale i stand med amerikanske Internet Archive, som også har gemt en del af de tidlige danske hjemmesider.

- Vi håber at få en aftale med Internet Archive, så vi får ansvaret for den danske del af arkivet. Sådan kan man redde noget af det. Det vil ikke være komplet, men det vil stadig give en idé om udviklingen, forklarer Birte Christensen-Dalsgaard.

Relevante link

Netarkivet

Internet Archive




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere