Den amerikanske chipproducent Rambus anlægger patentsag mod en række konkurrenter og følger dermed op på en opsigtsvækkende dom tidligere på året, som tilkendte selskabet patentrettigheder til en af de mest anvendte standarder i hukommelseschip. Det skriver The Wall Street Journal.
De sagsøgte er Infineon Technologies, Siemens, Hynix Semiconductor og Micron Technologies. Rambus kræver erstatning på over 38 milliarder kroner og forventer i fremtiden at skulle indkassere hundredevis af millioner kroner på licensindtægter.
Rambus udviklede en højhastighedschip i 1990'erne, som Intel stillede sig bag og forsøgte at få andre producenter til at slutte sig bag.
Men på grund af høje royaltybetalinger til Rambus og en høj fremstillingspris besluttede de øvrige producenter at fremstille deres egen chip, som ikke krævede licensafgifter.
Det fik dog Rambus til at slå igen med et sagsanlæg for patentbrud, og et af dem blev tidligere på året afgjort til fordel for Rambus.
Samsung, som er verdens største chipproducent, har accepteret at skulle betale licenser, mens Micron, Infineon og Hynix har nægtet og kalder udgiften på næsten fire procent af indtægterne på chip for urimelig.
Rambus' sagsanlæg mod konkurrenterne kommer ubelejligt for den amerikanske regering, som er i gang med en større undersøgelse af, om der foregår ulovlige prisaftaler i chipindustrien.
Samtidig hævder de amerikanske konkurrencemyndigheder, at Rambus har vildledt ved at deltage i et arbejde for standardisering af SDRAM-teknologi i 1990'erne uden at fortælle, at selskabet samtidig havde ansøgt om patent på teknologier i den pågældende standard.
Rambus mener på sin side, at selskabet ansøgte om patenterne allerede i 1990, og at det var disse ansøgninger, der lå til grund for, at selskabet overhovedet blev inviteret med i standardiseringsarbejdet.