Danske webbutikker bestyres ofte af teknikere, kommunikationsuddannede eller glade amatører, men nu udklækker detailbranchens uddannelsesinstitutioner såkaldte e-salgsassistenter, som specialiserer sig i elektronisk handel.
22-årige Majken Larsson har netop fået sit eksamensbevis på, at hun har styr på e-handelslovens jura-jungle og ved noget om, hvordan man betjener kunder i cyberspace i forhold til i en fysisk butik.
Hun er e-salgsassistent, uddannet fra Handelsfagskolen i Odder og med praktikophold i to webboghandler. Efter endt uddannelse har hun fået job i e-boghandel.dk, hendes sidste praktiksted.
- Min ambition er en dag at blive selvstændig i e-handel - ikke nødvendigvis inden for bøger - hvor jeg står for det hele, siger Majken Larsson.
Fagprøve i nyhedsbreve
Indtil videre er hun dog godt tilfreds med at justere på webstedets nyhedsbreve og at være ansvarlig for varestrømmen i e-boghandel.dk, som har en fysisk butik på Østerbro i København.
- Kundedialog er meget vigtig, og jeg tog fagprøve i nyhedsbreve, siger Majken Larsson, som scorede et ti-tal til afgangseksamen.
Ideen om en egentlig uddannelse som salgsassistent i webbutikker udsprang egentlig i Netboghandlen.dk, hvor Majken Larsson startede sin elevtid, men som det er sket en del i branchen, gik butikken i betalingsstandsning. Derfor var hun glad for at kunne skifte til e-boghandel.dk
Majken Larsson er kun den anden, som kan fremvise et eksamensbevis for e-salgsassistentuddannelsen, og en tredje ventes at blive færdig til sommer.
Eleverne tøver
Handelsfagskolen har kørt uddannelsen som et pilotprojekt, men har besluttet sig for at fortsætte, selv om man oplever, at eleverne er nysgerrige, men tøver. Samtidig er det svært at få praktikpladser inden for e-handel, der også kan håndtere de andre krav, der normalt stilles til en butiksassistent-uddannelse.
- Vores vision er enten at uddanne e-butiksassistenter fra bunden eller at udbyde et modul, som kan lægges oven i en butiksassistent-uddannelse, forklarer viceinspektør Ole Riis Pedersen fra Handelsfagskolen i Odder.
Han forventer at uddanne 15-16 nye e-butiksassistenter i det kommende år og mener, at de kan blive nøglepersoner i butikker, der ønsker at udforske deres muligheder på nettet, måske i gradvise hop.
- Detailhandlen har været meget langsom til at komme i gang med det her. Men man kunne forestille sig, at en e-butiksassistent måske startede med blot at forbedre en hjemmeside, dernæst at lave et forsøg med et restsalg på nettet og så videre, siger Ole Riis Pedersen.
Naturlig udvidelse af købmandsbegreberne
I Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) hilser direktør Morten Kamper initiativet velkommen.
- Det da en god ide og en naturlig udvidelse af købmandsbegreberne i dag, siger Morten Kamper.
FDIH er ikke selv direkte involveret i uddannelse for medlemsvirksomhederne, men Morten Kamper ser det som et meget relevant emne at tage op - eksempelvis i forhold til, om webbutikkerne og handelsuddannelserne kan nærme sig hinanden til fælles gavn og med flere praktikpladser til følge.