Muligheder for hastigheder på bredbåndet via coax-kablerne ryger til næste år helt op på 1 gigabit per sekund for 1,3 millioner TDC-kunder.
Det har TDC i dag afsløret på et pressemøde.
Højhastigheden gælder i princippet både muligheden for up- og download for de TDC-kunder, der i dag har coax-kabler i huset, fortæller TDC's it-direktør Peter Schleidt.
Bredbånd som strøm
Han sammenligner udrulningen af de høje hastigheder med strøm, som man helst ikke skal stå og mangle i en moderne husholdning.
"Når nu teknologien er til stede, vil vi gerne kunne udbyde 1 gigabit per sekund. Vi vil gerne være på forkant med markedet," siger Peter Schleidt.
Læs også: TDC smider hastigheds-bombe: På vej med 1 gigabit-bredbånd til danskerne
TDC slår samtidig på tromme for, at selskabets ambitioner er at blive den første kabeludbyder i Europa, der tilbyder højhastighederne over fiber-/coax-kablerne.
Peter Schleidt forventer, at andre kabeludbydere i den kommende tid vil tilbyde lignende løsninger.
Sådan ruller TDC ud
For at få gigabit-hastighederne ud til danskerne vil TDC øge sin kapacitet i sit fiberbackbone med over 40 procent.
Samtidig rykker telegiganten sine fiberkabler tættere på op mod 65.000 gadeskabe på de danske veje, hvor coax-kablerne så skal fragte højhastighedsinternet det sidste stykke opad havegangen eller trappeopgangen til kunderne.
Ydermere ændrer TDC sin bagvedliggende netværks-arkitektur fra CMTS (Cable Modem Termination System) til CCAP (Converged Cable Access Platform), som ifølge Peter Schleidt simplificerer netværket og gør det mere miljøvenligt ved et lavere strømforbrug.
Dermed kan TDC også opgradere til fuld udnyttelse af Docsis 3.1-standarden, som blandt andet giver mulighed for øget spektrum-udnyttelse helt op til 1,2 gigahertz.
Kigger efter leverandør
I alt forventes netværksudskiftningerne at være helt færdige i 2017, hvor TDC påregner, at der i mellemtiden skal bruges flere hundrede folk til udskiftningsarbejdet, som vil løbe op i omkring to milliarder kroner.
"Den løbende drift af det nye net bliver ikke dyrere end driften af det nuværende net. Men vi skal naturligvis investere for at få det løbet i gang," siger Peter Schleidt.
Han fortæller, at TDC er gået i udbud for at finde en leverandør, der kan levere den kommende fibernet/coax-løsning til selskabets kunder, som i dag varetages af Cisco.
Foreløbigt har TDC testet teknologien i samarbejde med Huawei, som også leverer teleselskabets mobilnet til otte milliarder kroner. Men det er på ingen måde det samme som, at det kinesiske netværksfirma skal levere den endelige løsning til coax-kunderne, lyder det fra TDC.
Kunderne skal skifte udstyr
For at man som eksempelvis YouSee-kunde kan komme op i de høje hastigheder, skal man have skiftet sit modem og internetstik i privaten.
Læs også: YouSee tvunget til at splitte bredbånd og tv op: Nu kan du droppe tv-pakken
Det skyldes, at blandt andet internetstikket i dag ikke er udformet til spektrum-udvidelsen til 1,2 gigahertz.
Hvorvidt TDC udskifter kundernes hjemmeudstyr løbende, som ordrene på en gigabit-forbindelserne ruller ind, eller om alle kunder automatisk får skiftet deres hjemlige udstyr i én stort big bang-opgradering, har TDC ikke lagt sig fast på endnu.
Det skulle dog være ganske givet, at udskiftingen af netstik og modem foretages af en TDC-tekniker, så man selv slipper for at ligge og rode med en skruetrækker.
Nævner ikke prisen
Heller ikke prisen for de høje hastigheder er noget, som TDC er helt klar i spyttet omkring inden lanceringen i andet halvår af 2016.
Til sammenligning har fiberselskabernes markedsføringskanal Waoo 500/500-megabit-forbindelser på hylderne til 999 kroner.
Og på spørgsmålet om, hvorvidt 500 megabit per sekund ikke ville rigeligt, svarer Peter Schleidt på følgende måde:
"Jo, det er nok rigeligt for de fleste i dag, men vi vil gerne fremtidssikre hjemmene."
Læs også: Så forskellige er danskernes bredbånds-hastigheder: Fra turbo-bredbånd til sneglefart
Han fortæller, at i dag er streaming den klart største båndbredde-sluger.
Fremover kan der komme kraftige behov for flere cloud-løsninger, mere streaming og så den store Internet of Things-udfordring med et hav af intelligent hardware i hjemmet længere ude i horisonten.
"Vi vil gerne derhen, hvor hastighed og kapacitet ikke længere er et emne, som man taler om," siger Peter Schleidt.
En mentalitetsændring hos TDC
At TDC til næste år kan tilbyde en gigabit-forbindelser til 1,3 millioner husstande via sine fiber- og coaxkabler signalerer samtidig en mentalitetsændring hos TDC.
For førhen har telegiganten været noget mere karrig med at rulle sine fiberkabler tæt ud til kunderne. Denne fiber-udrulning er først er sket, når efterspørgslen har været til stede.
Konkurrenterne fra fiberselskaberne har da heller ikke holdt sig tilbage for at kritisere TDC for den strategi.
Med den nu noget mere proaktive tilgang til udrulningen henviser Peter Schleidt igen til fremtidssikringen, hvor teleselskabet altså tager den store investering nu, mens kunderne løbende kan koble sig på de høje hastigheder.
Eksempelvis nævner it-direktøren hos TDC, at der med den kommende bredbåndsinfrastruktur hos TDC kan komme kommercielle bredbåndsprodukter på helt op mod fem gigabit per sekund på tale om 10 års tid.
På nuværende tidspunkt har TDC overværet tests af hastigheder på korte coax-kabler, der rundede 25 gigabit per sekund.
TDC gætter selv på, at op mod 750.000 af selskabets kunder vil have minimum 100 megabit-forbindelser i 2020, selvom kun tre procent af dem har det i dag.
Giv din mening til kende: Har vi overhovedet brug for båndbredder på en gigabit per sekund? Hvis ja, hvad skal du bruge det til?
Læs også:
Efter fiber-kritik: Her er TDC's svar i debat om bredbånd i Danmark
Dansk Energi: Fiberudrulningen er gået i stå i TDC-områderne