Artikel top billede

(Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Teleselskabernes desperate kamp: Har svært ved at følge med på brutalt marked

Telemarkedet er under voldsom forandring, og teleselskaberne mister lynhurtigt terræn til andre spillere. Langt hen ad vejen er det deres egen skyld, mener analytiker.

Den gamle forretningsmodel i telebranchen er ved at falde fra hinanden.

Sådan beskriver Forrester-rådgiver Dan Bieler i
en kommentar udviklingen på telemarkedet.

"Teleselskaberne befinder sig ved en korsvej, hvor én vej fører til, at de bliver rene forsyningsvirksomheder, en anden til en transformation, hvor de bliver vigtige medlemmer i digitale økosystemer, og en tredje til deres død."

Dan Bieler skriver, at selvom telebranchen har haft mange år til at forberede sig på det nye marked, så er det alt for få, der har benyttet tiden effektivt.

Læs også: Fem grunde til at dit teleselskab snart vil være totalt forandret

Her i Danmark er teleselskaberne generelt relativt langt fremme med at nytænke forretningsmodellerne, men udfordringen er den samme:

Det er sværere og sværere at tjene penge på basale tele-ydelser som telefoni og sms, og selv data bliver efterhånden også blot endnu en standardvare, som kunderne ikke vil betale ret meget for.

Dan Bieler fra Forrester skriver i sin analyse af udviklingen på markedet, at teleselskaberne har tabt meget til andre spillere på markedet, eksempelvis smartphoneproducenter og indholdsleverandører, og at der ikke specielt meget grund til at tro, at de kan vinde det tilbage.

Teleselskabet er blevet sekundært

Det skyldes blandt andet, at forbrugerne i dag går langt mere op i deres smartphones og apps end i, hvilket netværk de er sluttet til.

"Tele-brands brænder bare ikke igennem, som de gjorde for år tilbage."

For konservative og selvtilfredse

På erhvervssiden er situationen ikke meget bedre.

Undersøgelser fra Forrester viser, at virksomheder og it-brugere har større tiltro til system-integratorer og løsnings-leverandører end teleselskaber inden for et bredt spektrum af services.

"En af grundene er, at virksomheder og it-brugere ikke føler, at teleoperatør forstår deres specifikke forretningsbehov godt nok."

Derfor er de selv skyld i det

"I løbet af de seneste 15 år har størstedelen af teleoperatørerne klaret sig på bedste beskub i et IKT-miljø, der ændrer sig stadig hurtigere. En blanding af arrogance, selvtilfredshed og inkompetence i forhold til at reagere på nye trusler fra ikke-teleselskaber har bragt teleselskaberne på bagkant," lyder svadaen fra Forresters Dan Bieler.

For at kunne slippe ud af dette dødvande, anbefaler Dan Bieler, at teleoperatørerne blandt andet gør kundeservice til en topprioritet, opbygger nye partnerskaber til levering af digitale løsninger og satser stort på at sikre endnu bedre netværk - blandt andet ved at opgradere til softwaredefinerede netværksarkitekturer, hvor man kan få et mere agilt setup.

"Men den største hindring for en ægte fornyelse forbliver teleselskabernes selvtilfredse og konservative natur," lyder det i kommentaren.

Læs også: Den danske telebranche bløder: Markant dyk i omsætning og beskæftigelse

Den danske telebranche mister omsætning

Selvom de danske teleselskaber formentlig alle vil argumentere for, at de innoverer på livet løs og allerede er i fuld gang med at indtage en ny og mere tidssvarende rolle i forhold til både forbrugere og erhvervskunder, så lyver tal for det danske telemarked ikke.

En rapport fra Erhvervsstyrelsen om situationen i den danske telebranche har konkluderet, at både omsætningen og beskæftigelsen bevæger sig i den forkerte retning.

Tager man branchens samlede omsætning fra fastnettelefoni, mobiltelefoni, mobilt bredbånd, internet, kabel-tv, udlejning af infrastruktur og de øvrige aktiviteter, så var den i 2011 på 39,5 milliarder kroner.

I 2013 var omsætningen faldet til 34,8 milliarder kroner, og alene fra 2012 til 2013 var der tale om et fald i den samlede omsætning på 6,7 procent.

Læs også:

Den danske telebranche bløder: Markant dyk i omsætning og beskæftigelse

Efter pludseligt direktør-exit i TDC: Her er TDC's tre store udfordringer

Fem grunde til at dit teleselskab snart vil være totalt forandret

Nu begynder næste slag i den danske telekrig: Fri data i udlandet




IT-JOB

Arbejdernes Landsbank

Cloud engineer

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Detaljeorienteret tester til tværfagligt projekt

Patent- og Varemærkestyrelsen

Projektleder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis