Brugt it-udstyr er ikke længere noget, du kun kan købe i Den Blå Avis.
Over de seneste år har en stribe forhandlere etableret sig i Danmark med både med fysiske butikker og webbutikker, hvor forbrugere og virksomheder kan spare helt op til 50 procent i forhold til nyprisen på eksempelvis bærbare pc'er eller mobiltelefoner.
Den nye type af forhandlere satser på de kunder, som godt kan leve med at få en lidt ældre og veltjent vare. Og markedet for genbrug af it-udstyr og mobiltelefoner boomer med en årlig omsætning, som ifølge flere forhandlere løber op i nærheden af en milliard kroner.
Kigger man lidt nærmere på sagen, deler det boomende marked for genbrugs-it sig i to.
Dels er der tale om brugte varer, som bærer mere eller mindre præg af at være netop det - brugte. Men en ligeså stor del genbrugs-it drejer sig om produkter, der er "refurbished".
Produkter, der er refurbished, er typisk shinet op med nye dele - nyt tastatur, harddisk, skærm og måske et nyt batteri - og minder på mange måder om fabriksnye modeller.
Renset for gamle data
"Refurbished" er tit pakket pænt ned i en ny æske med de nødvendige kabler og andet ekstraudstyr. Enheden er renset for gamle data og software, og der er installeret styresystemer med gyldige licenser. Og ikke mindst vigtigt - forhandleren giver garanti, der svarer til den, der gælder for nye produkter.
Den østjyske forhandler refurb.dk har siden 2010 udelukkende satset på genbrugssalg af isæt bærbare computere og gamer-pc'er - og mest til private kunder.
Direktør Ulrik Andersen fortæller, at man i dag er 20 ansatte, og han regner med, at firmaet i år runder en omsætning på 35 millioner kroner.
Prismæssigt er refurb.dk i konkurrence med butikker som Elgiganten, men produkterne er typisk professionelt enterprise-hardware.
"Jeg plejer at sige, at man hos os kan få 80 procent af ydelsen til 50 procent af prisen. Det er mest de store mærker - Apple, Dell, Lenovo og HP - vi sælger. Det er det, der driver det for os med omkring 70 procent af omsætningen," siger Ulrik Andersen, som dog også har blandt andet mobiltelefoner, tablets, printere, harddiske og andet ekstraudstyr på hylderne.
Refurb.dk er autoriseret forhandler for Microsoft og kan dermed garantere, at der styr på software og licenser. Selv hardwaren kommer ifølge Ulrik Andersen fra større virksomheder eller leasing-firmaer, der udskifter deres udstyr. Men en del varer kommer også fra brokere, der kan tilbyde mindre varepartier.
45 ansatte på et år
Mens forretningen i refurb.dk altså er fokuseret på bærbare computere, satser andre forhandlere på mobiltelefoner.
Et eksempel er Bluecity, som udelukkende retter sig mod salg til private forbrugere, som gerne vil spare en god sjat penge på en iPhone-model, der har et par år på bagen.
Firmaet er kun knap et år gammelt, men har allerede 45 ansatte. Man er startet op i ni fysiske butikker rundt om i landet.
Ambitionen hos Bluecity er, at blive den førende butikskæde indenfor salg af genbrugs-telefoner. Og man tumler med planer om at starte en række mindre satellit-butikker, fortæller direktør Søren Heilmann.
Han ønsker ikke at fortælle, hvor stor en omsætning, man har skrabet samme på det første år. Men han anslår, at det samlede danske marked for genbrug af it-udstyr og mobiltelefoner efterhånden ligger oppe omkring en milliard kroner.
Følger Købeloven
Ligesom sine kolleger trækker Søren Heilmann på en bred vifte af leverandører, når der skal skaffes varer til butikkerne.
Hos Bluecity kan private kunder komme af med deres gamle mobiltelefoner eller computere. Men firmaet har også partnerskabsaftaler med virksomheder, leasing-selskaber og store teleselskaber, som gennem "byt til nyt"-kampagner skaffer varer, som Bluecity renser for data og sælger videre i sine butikker med fuld reklamationsret og 14 dages returret.
"Vores forretning består mest af handel med mobiltelefoner, men vi sælger også andet forbrugerelektronik afhængigt af, hvad folk kommer med. Langt hovedparten af vores kunder er private forbrugere, men efterhånden får vi flere og flere henvendelser fra virksomheder, som synes at brugte produkter er interessante," siger Søren Heilmann, der ligesom som sin kollega hos refiurb.dk anslår, at den typiske besparelse for slutkunden ligger på 40-50 procent af den oprindelige nypris.
Stigende interesse fra virksomheder
Gode tilbud på genbrugs-it er ikke kun forbeholdt private forbrugere. Andre firmaer satser på at levere refurbished varer til virksomheder, som ikke stiller de helt store krav til at få det nyeste nye.
En af veteranerne i branchen er det nordsjællandske firma Tier 1 Asset, som i mange år har levet af at sælge refurbished pc'er til virksomheder.
Ifølge direktør Peter Hemicke sender man hvert år omkring 150.000 pc'er ud på markedet. Mindre end ti procent går til danske kunder, mens hovedparten går til eksport. Men samlet set er det danske marked for genbrug af hardware markant mindre end i andre lande.
"I USA kan du gå i Walmart og købe refurbished udstyr direkte fra butikshylden. Det nærmeste vi er kommet det i Danmark er Elgiganten, som har været ude og sælge "factory refurb iPhones" i deres butikker," fortæller Peter Hemicke.
Men han har også en forklaring på, hvorfor Danmark skiller sig ud.
Danskere er luksusdyr
"Herhjemme er kunderne i middelklassen bedre stillet end i mange andre europæiske lande. Så hvor en tysk eller en britisk kunde gerne vil købe en refurb-model, så køber danskere hellere det helt nye. Men vi er også selv skyld i det, fordi vi ikke har gjort så meget ved markedet," siger han.
"Men når jeg taler med folk rundt omkring i detailleddet, kan jeg mærke, at de ikke længere er så afvisende. Jeg tror, at vi inden for bare et års tid vil se et gennembrud for refurbished produkter i detailhandelen. Men det kræver, at butikkerne bliver bedre til at forklare kunderne, hvad et refurbished produkt er," siger Peter Hemicke.
Overvejer du at købe brugt eller refurbished it-udstyr, hvis du kan spare halvdelen af prisen?
Fortæl om dine tanker i debatten under artiklen.
Læs også:
Brugte smartphones sælger som varmt brød: Så stort er markedet
Dansker vandt klagesag over Apple: Nu slæber it-giganten ham i retten