Forskere: Fildelere uden skyld i plade-krise

To amerikanske forskere mener, at fildelingstjenester som Kazaa og Morpheus er helt uden skyld i det voldsomme fald i salget af musik-cd'er. Tværtimod gavner fildeling i nogle tilfælde pladesalget, mener de. Den amerikanske pladebranche afviser forskningen som nonsens.

To forskere fra henholdsvis Harvard University og University of North Carolina mener, at pladeselskaberne må se sig om efter nye syndebukke. Deres forskning viser, at fildeling har meget lidt af skylden for det kraftige fald i pladesalget i de senere år.

- Der er godt nok mange, der henter musik på fildelingstjensterne, men det er som regel personer, der alligevel ikke ville have købt pladen, skriver forskerne blandt andet i rapporten, oplyser nyhedstjenesten Cnet.

Undersøgelsen er den hidtil mest omfattende kortlægning af fildelings indflydelse på salget af plader, og den bliver naturligvis hilst varmt velkommen af fildelingstjenester som Kazaa og Morpheus.

- Denne undersøgelse ser ud til at have afdækket noget meget vigtigt. Forestil jer mulighederne, hvis pladeselskaberne ville samarbejde med os i stedet for at bekæmpe os, siger Nikki Hemming fra Sharman Networks, der er moderselskab for Kazaa.

Overvågede 1,75 mio. download

De to professorer Felix Oberholzer og Koleman Strumpf står bag kortlægningen, hvor de har overvåget 1,75 millioner musik-download over en periode på 17 uger.

Forskerne fandt blandt andet ud af, at gennemsnits-fildeleren kun loggede ind to gange i løbet af perioden og hentede omkring 17 sange. De udvalgte 500 plader fra hitlisterne inden or forskellige genrer og sammenlignede salgstallene for disse med antallet af download.

Selv efter den mest pessimistiske opgørelse mener forskerne, at der skal omkring 5.000 download til, før det går ud over salget af én plade i butikkerne. Derfor mener de, at fildeling kun har en meget lille indvirkning på faldet i pladesalget. De mener tværtimod, at fildeling i nogle tilfælde kan have en positiv indflydelse på salget af musik.

Den amerikanske pladeselskabers brancheorganisation, RIAA, var hurtigt på banen og afviser rapportens konklusioner.

- Utallige respekterede undersøgelser og analytikere fra blandt andet Edison Research, Forrester og University of Texas har alle tidligere vist, at fildeling har en negativ indflydelse på cd-salget, siger Amy Weiss, talskvinde for RIAA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere