Artikel top billede

Ukrypterede HAS-systemer afslører store mængder data til alle, som kan få adgang til dem. Og man har ikke brug for hverken særlig viden om systemet eller om brugeren af det, for at få adgang til data. (Foto: Copyright: Denys Prykhodov, Ukraine Simferopol / Photographer: Denys Prykhodov)

Det intelligente hjem er en indbydelse til indbrud

Alle de fikse features ved et intelligent hjem som trådløs kontrol af automatiske dørlåse, intelligente varmesystemer og lysstyring er også en virkelig god kilde til planlægning af indbrud, viser ny forskning. Også selv om data er krypteret.

Hvis dit hjem er fyldt med trådløs smart styring af døre, gardiner, vinduer og varmesystem, så har du også leveret en ret detaljeret profil af dig selv og din families livsmønster, som uden de store problemer kan aflæses af uvedkommende og bruges til planlægning af indbrud.

Det viser forskning udført af professor Christoph Sorge og et hold forskere på det sydtyske Universität des Saarlandes.

"Mange af systemerne beskytter ikke tilstrækkeligt mod, at udenforstående kan få adgang til dem," siger Christoph Sorge.

En mini-pc er nok

I et forsøg brugte forskerne en mini-pc på størrelse med en pakke cigaretter til at "aflytte" det trådløse home automation system (HAS) hos to frivillige familier. På den måde kunne forskerne afgøre præcis hvor meget data om brugerne, et almindeligt HAS-system afslører.

Forskerne havde ikke adgang til andre oplysninger om de "aflyttede" familier.

Resultatet viser, at ukrypterede systemer afslører store mængder data til alle, som kan få adgang til dem. Og man har ikke brug for hverken særlig viden om systemet eller om brugeren af det, for at få adgang til data.

"Disse data kan analyseres, og på den måde kan man få adgang til systemkommandoer og statusmeddelelser - elementer, som afslører ganske meget om beboernes opførsel og vaner, og som kan bruges til at planlægge et indbrud," siger Christoph Sorge.

"Vi kunne finde ud af, hvornår huset var tomt, og hvordan mønstret var for funktionen af ventilations- og varmesystemet," fortæller han.

Analysen kunne forskerne bruge til at opbygge profiler for familiemedlemmerne.

Krypterede systemer afslører for meget

Selv krypterede systemer kan bruges til analysen. Antallet af krypterede meddelelser bidrager i sig selv til at afgøre, hvornår huset er tomt, viser forskningen.

Forskerne konkluderer ikke overraskende, at der forestår et ret stort arbejde med at sikre systemerne til de smarte hjem. Resultaterne af forskningen bliver fremlagt på en konference i Oxford 25. juli.

Læs også:
Ny funktion i iOS: Styr lyset med din iPhone




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere