It-serviceselskabet Tietoenator opretter et såkaldt near-shore-selskab i Tjekkiet for at kunne tage kampen op mod billige outsourcing-tilbud fra Indien og Rusland.
Tjekkiet kombinerer lave produktionsomkostninger med geografisk og kulturel nærhed til Skandinavien og resten af Europa, argumenterer den svensk-finske it-koncern.
Selskabet slår på, at man dermed opnår mere effektiv projekt-styring end ved outsourcing til fjernere egne, også fordi der ikke er tidsforskel.
Det nye tjekkiske center bliver oprettet i byen Ostrava, som udmærker sig ved at have et universitet med flere end 2.000 it-studerende, hvilket vil lette rekrutteringen.
Hjemlige konkurrenter som WM-data, KMD og Mærsk Data har også gjort sig overvejelser omkring outsourcing, men ingen af dem har dog taget så konkrete skridt i Østeuropa som Tietoenator, viser Computerworld Onlines rundringning.
Mærsk Data oprettede allerede i 1996 et datterselskab i Indien, dengang for at afhjælpe mangel på programmør-hænder, og har ingen aktuelle planer om at gøre det samme i Østeuropa.
Og trods den seneste tids opmærksomhed på outsourcing-fænomenet er der kun sket kontrolleret vækst i den 100 mand store indiske Mærsk-afdeling.
Kun cirka 15 til 20 procent af en given opgave vil normalt bliver lagt over i det indiske selskab, forklarer informationschef Marie-Louise Arnfast, Mærsk Data.
I KMD har man heller ikke gjort tiltag for at kunne tilbyde kunderne billigere løsninger ved hjælp af østeuropæisk arbejdskraft. Her pointerer informationschef Kim Marquart, at KMD's arbejde i høj grad består i at administrere danske persondata, som kan være for følsomme, til at man bryder sig om at sende dem ud af landet.
Svenske WM-data er også meget varsom med at anbefale outsourcing, og man har ikke nogen udenlandske datterselskaber sat op til formålet, selv om WM-data har samarbejdspartnere på området.
- Vi råder altid vores kunder til at se på processerne først og se på potentialet i det, de allerede har. Der er stadig masser af effektiviseringsbesparelser at hente i de hjemlige it- og udviklingsafdelinger, ofte 10 til 15 procent. Og det er slet ikke sikkert, at man kan hente så meget ved at outsource, siger Jan Brinck, management-konsulent i WM-data.
Tietoenator har allerede near-shore-selskaber i både Litauen og Letland.