Skandinavisk bredbåndstelefoni boomer i år

Flere hundredtusinder skandinaver vil allerede i år vende ryggen til de etablerede teleselskaber og i stedet satse på billig eller gratis telefoni over internettet. Det vurderer en norsk teleanalytiker, der også mener, at mindst 10 procent af al telefoni foregår over nettet i 2006.

Hundredtusindvis af danskere, svenskere og nordmænd vil i år skifte fra traditionel telefoni via teleselskabernes kobberledninger til billig eller gratis telefoni over internettet, bredbåndstelefoni.

Det vurderer teleanalytiker Tore Aarønæs fra Norsk Telecom, der i en ny rapport har regnet sig frem til, at mindst 10 procent af al telefoni foregår over nettet i 2006.

- Allerede i år vil 600.000 nordmænd have bredbåndsforbindelser. Af dem vil mange vende ryggen til Telenor og et fastnetabonnement og i stedet satse på billig telefoni over internettet, siger han.

Samme udvikling i Danmark

Han vurderer, at udviklingen er den samme i Danmark, hvor der er endnu flere bredbåndsforbindelser end i Norge.

Ifølge den seneste opgørelse fra IT- og Telestyrelsen er der 720.000 ADSL- og kabelmodem-kunder herhjemme. Hertil kommer alle dem, der har en forbindelse gennem en antenneforening, et bolignetværk eller lignende.

- Jeg er sikker på, at udviklingen er den samme på det danske marked. Markederne minder meget om hinanden, da det begge steder har været præget af én stor spiller, nemlig Telenor i Norge og TDC i Danmark, siger Tore Aarønæs.

De to nordiske rivaler har også det tilfælles, at de begge har været lunkne over for bredbåndstelefonien.

- Telenor har hele tiden sagt, at det først går ind på markedet, når kunderne er parate. Det er de allerede nu, så det er mest af alt et forsøg på at tjene så penge på sine kobberledninger så længe som muligt, vurderer han.

Tore Aarønæs mener i stedet, at Telenor burde gøre som dets svenske konkurrent Teliasonera, der gik i luften med bredbåndstelefoni sidste år.

Herhjemme har Lars Torpe Christoffersen, administrerende direktør for TDC Totalløsninger, netop i dag meddelt, at TDC går i luften med bredbåndstelefoni inden årsskiftet.

Japan og USA i front

- Det svarer jo til den internationale trend, som præger telemarkedet i dag. I Japan, der som sædvanlig er lidt foran os europæere, er der allerede over fem millioner bredbåndstelefoni-kunder. Interessen er også stor i USA, hvor der forventes stor vækst i løbet af året, siger Tore Aarønæs.

I USA var der ved årsskiftet omkring 150.000 kunder, der betalte for bredbåndstelefoni. Markedet vil vokse til omkring en million kunder i 2004.

Udviklingen sparkes her i gang af selskaber som Verizon, AT&T , TimeWarner, MCI, Sprint og Cox, der alle har meddelt, at de satser på bredbåndstelefoni, står der i analysen fra Norsk Telecom.

I Norge bliver Telenor udfordret af selskabet Telio, der har stor succes med bredbåndstelefoni. Selskabet gik i luften i slutningen af januar og har, ifølge selskabet, allerede nu 7.000 kunder. Telio har sat sig det ambitiøse mål at runde 50.000 kunder inden årsskiftet.

- Ja, det lyder meget ambitiøst, men jeg ved ikke, om jeg vil kalde det urealistisk. Det er jo kun en tolvtedel af alle norske bredbåndskunder, så måske er det ikke helt skudt ved siden af. Markedet er stadig så nyt, at det er vanskeligt at forudsige, hvad der vil ske, vurderer Tore Aarønæs.

Herhjemme er flere små bredbåndsselskaber skudt i vejret siden årsskiftet. Det drejer sig eksempelvis om Musimi, Orza, Kabelnettet, Redspot, Primus Telecom og Webpartner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere