Danske mobilselskaber står til kæmpetab

Danske mobilselskaber kan blive tvunget til at sænke prisen på at ringe til mobiltelefoner. Det kan give dem et tab på flere hundrede millioner kroner, vurderer dansk teleekspert. Afgørelsen på en sag ved Konkurrencestyrelsen ventes snart.

De danske mobilselskaber risikerer at få hele deres økonomi smadret og gå glip af milliardindtægter, hvis en klage fra tele- og bredbåndsselskabet Song Networks, der i øjeblikket er ved at blive færdigbehandlet i Konkurrencestyrelsen, falder ud til det lille telefonselskabs fordel.

De dystre udsigter skyldes, at Song Networks har klaget til konkurrencemyndighederne, fordi det mener, at manglende konkurrence på at ringe til mobiltelefoner har skruet prisen kunstigt i vejret.

Hovedparten af de høje priser, som kunderne betaler for at ringe fra fastnet til mobiltelefoner, skyldes de såkaldte termineringsafgifter. Dem betaler teleselskaberne, når en af deres kunder ringer til en mobiltelefon hos et af mobilselskaberne.

- Prisen er ikke reguleret af myndighederne, og det har tvunget den i vejret, så det er langt dyrere at ringe til en mobiltelefon fra fastnettet end omvendt, selv om der i realiteten ikke er nogen grund til den store prisforskel, argumenterer Lars Netterstrøm, administrerende direktør for Song Networks i Danmark.

Ifølge teleeksperten Niels Adler Nielsen fra Ementor, det tidligere konsulentfirma Andersen Management International, er der ikke den store tvivl om, at Konkurrencestyrelsen og IT- og Telestyrelsen snart begynder at regulere på området.

- Det er jo klart for enhver, at der er noget galt, når man sammenligner, hvad det i gennemsnit har kostet at ringe fra mobil til fastnet og fra fastnet til mobil siden 1999, siger han.

I den periode er gennemsnitsprisen på telefoni fra mobil til fastnet faldet jævnt og ligger i dag på 1,10 kroner i minuttet, mens prisen fra fastnet til mobil ligger uforandret på 1,60 kroner i minuttet i hele perioden.

- Det viser med al ønskelig tydelighed, hvad konkurrence betyder for prisudviklingen, men det viser også, hvor stort et problem det her kan blive for mobilbranchen, siger Niels Adler Nissen.

Fastnetkunder financierer mobil-priskrig

Overprisen på 50 øre betyder nemlig, at en meget stor del af mobilselskabernes indtægter forsvinder som dug for solen, hvis myndighederne griber ind og regulerer på området.

- Jeg vurderer, at det kommer til at gøre rigtigt ondt på mobilselskaberne, der står til at miste mindst en fjerdedel af deres indtægter. Vel at mærke indtægter, der går direkte på bundlinjen, og som derfor er svære at erstatte, siger han.

Niels Adler Nielsen mener, at det er nødvendigt med regulering på området, men frygter også, at indtægs-tabene kan blive så store, at økonomisk trængte mobilselskaber kan blive tvunget til at dreje nøglen om. Derfor håber han, at myndigheder og teleselskaber bliver enige om en overgangsperiode, hver mobilselskaberne skal vænne sig til de regulerede priser.

- De høje priser for at ringe til en mobiltelefon betyder i dag, at fastnetkunderne er med til at betale for, at mobilkunderne kan få billige telefoner og lave samtalepriser. Det skal ændres i fremtiden, hvis mobilselskaberne skal overleve, mener han.

Udover Konkurrencestyrelsen, der bekræfter, at den er ved at lægge sidste hånd på sagen, ser IT- og Telestyrelsen også nærmere på termineringsafgifterne herhjemme.

Det skyldes, at EU-Kommissionen i 2002 indførte nye regler, der betyder, at de nationale myndigheder skal undersøge enkelte segmenter af telemarkedet for at sikre fri konkurrence. Her er den høje pris for at ringe til en mobiltelefon kommet i søgelyset.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere