Selvlærte it-folk i fare

De dårligst uddannedes job er de første, der forsvinder til udlandet. Om bare tre år er mange it-job i Danmark helt væk. Udviklingen går mod, at virksomhederne ønsker flere højtuddannede it-folk med forretningskompetencer, samtidig med at de drosler ned for antallet af nørder.

Om tre år vil mange tekniske it-stillinger være væk, når danske virksomheder for alvor begynder at sende opgaver til Asien og Østeuropa, forudser analysethuset Gartner.

Og problemet er selvforskyldt, for uddannelsesniveauet blandt danske it-folk er for lavt, vurderer flere branchefolk. Af samtlige ansatte i Danmark, der har et it-job, har kun 14 procent en kandidatgrad. Biotek-området har til sammenligning dobbelt så mange.

For få med lange uddannelser
- Der er for få it-folk med lange kandidatuddannelser. Det er sværere at fastholde job, der udføres af lavere uddannede, end de job, der besættes af højtuddannede. Især vil outsourcing til udlandet sætte de rutineprægede funktioner under pres, siger Søren Damgaard, formand for uddannelses- og forskningsudvalget under IT-Brancheforeningen.

For at beholde jobbet skal den it-ansatte tænke mere forretningsorienteret og bidrage med ideer til værdiskabelse med it.

Ellers har virksomhederne intet argument for at beholde dem, og deres funktioner sendes til udlandet.

- Om tre til fem år skal vi have mange flere it-folk ansat med lange uddannelser. De skal stadig være teknisk gode, men de skal først og fremmest kunne tale med folk, have projekterfaring - de skal kort sagt være forretningsfolk med erhvervserfaring, siger it-koncernchef Henrik Bøjer Jensen med en it-afdeling på 75 medarbejdere i AM Productions, Nordjyske Holding.

Ny fordeling

Ifølge Henrik Bøjer Jensen skal fremtidens it-afdeling have en fordeling på 80/20, hvor de 80 procent er forretningsfolk med lange uddannelser (ingeniører, dataloger, datamatikere, som også er merkonomer, HD og p.hd.), og de 20 it-folk med spidskompetencer.

I dag er situationen i it-afdelingen 95/5, hvor de 95 procent er nørder og de 5 er forretningsfolk.

Også leverandørerne finder det nødvendigt at ansætte folk med lange uddannelser.

- Vi har brug for fleksibilitet og evnen til at lære nye ting hurtigt. Derfor har vi systematisk ansat overkvalificerede personer og trænet dem i de kompetencer, de skal bruge, siger Torben Skriver Frandsen, administrerende direktør for NNIT.

Han advarer dog mod moden med ph.d.?er, som han finder ?kan blive så kloge, at de ikke kan bruges til noget?.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om emnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere