Mobiltelefoner farligere end mobilmaster

Flere danske eksperter mener, at strålingsfaren fra 3G-mobilantenner er minimal. De advarer i stedet imod stråling fra selve mobiltelefonen, som nogle forskere frygter kan give celleforandring. Forskerne venter dog først, at der ligger facts på bordet om tre år.

Danskerne behøver ikke at ligge vågne om natten af bekymring over strålingen fra de omkring 10.000 mobilmaster, som teleselskaberne rejser i bestræbelserne på at få næste generations mobiltelefoni, 3G, rullet ud i hele landet.

Strålingen fra masterne lader nemlig til at være så svag, at de fleste eksperter ved en høring om sundhedsrisici ved mobiltelefoni hellere ville henlede opmærksomheden på en mulig fare for skadelige elektromagnetiske stråler fra selve mobiltelefonen.

- Strålingen fra 3G-masterne afhænger naturligvis af både afstand og højde i forhold til masten, men står man eksempelvis 10-15 meter væk fra antennen, er der en stråling på 0,01 Watt/kg lokalt i hovedet, hvilket er langt fra den tilladte grænseværdi på to Watt/kg, siger professor Jørgen Back Andersen fra Aalborg Universitet.

Pas på mobilstrålerne

Det betyder, at strålingen fra mobilmasten er 100 gange svagere end fra en mobiltelefon, der holdes op til hovedet under samtale, oplyser professoren.

Den konklusion bakkes op af Christoffer Johansen, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, der også talte ved høringen, som løb af stablen i Landstingssalen på Christiansborg mandag.

Ved høringen, der var arrangeret af Teknologirådet, deltog folketingspolitikere, forskere, telebranchen, borgere og andre interesserede, der ville skabe sig et overblik over de reelle sundhedsrisici ved mobilstråling.

- Vi er også nået frem til, at strålingen fra masterne er langt under det tilladte niveau, hvilket har fået nogle til at hævde, at vi er i lommerne på teleselskaberne, men det vil jeg på det skarpeste afvise. Nu skal vi i gang med noget solid forskning, der skal bringe større klarhed over de virkelige risici ved mobilstråling, siger Christoffer Johansen.

Både Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, teleselskaberne og udenlandske og danske eksperter har tidligere afvist, at strålingen fra mobilmasterne er højere end de tilladte grænseværdier.

Århus-forsker holder stand

Det har skabt debat om, hvorvidt grænseværdierne er lave nok. Eksempelvis har forskeren Sianette Kwee, lektor ved Århus Universitet, et andet syn på faren ved mobilstråling.

- Grænseværdierne er for høje, fordi masser af forskning beviser, at mobilstrålerne, ligesom meget andet elektromagnetisk stråling, medfører forandringer af celler og DNA. Derfor skal de ændres, siger hun.

Sianette Kwee henviser til et endnu ikke offentliggjort EU-forskningsprojekt, der konkluderer, at mobilstråling kan føre til celleforandring hos mennesker.

Hendes synspunkt stod dog ret alene ved høringen, hvor der snarere var fælles fodslag for at få solide forskningsresultater på bordet, der kan afdække problemstillingen. Til det formål har videnskabsminister Helge Sander (V) afsat 30 millioner kroner.

- Vi ved ikke noget før om tre år. Amerikanerne er i gang og kommer med nogle resultater om to år. Indtil da vil jeg anbefale jer at købe mikrofon og højttalere til mobilen, så I udsætter jer selv for så lille risiko som muligt, lød det fra professor Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere