Prosa: Færre it-mænd tager barselsorlov

Færre og færre af de mandlige medlemmer af it-fagforeningen Prosa tager mere end to ugers barselsorlov. Økonomien spiller en stor rolle, mener fagforeningen, som derfor bakker op om en central barselsfond.

Færre og færre mandlige it-ansatte vælger at tage en del af barselsorloven, til trods for at den for to år siden blev udvidet med et halvt år. Det vurderer faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen fra it-fagforeningen Prosa.

- Mænd vælger ikke barsel, når jobmarkedet er svækket, som det er i øjeblikket. Og samtidig er der to uger, som mændene før havde eneret til, som nu er blevet fællesgods, og så tager kvinderne også dem, siger hun.

Mændenes faldende lyst til at passe børn hænger desuden sammen med, at mænds lønninger oftest er højere end deres koner og kæresters og dermed sværere at undvære for familien.

- Det er selvfølgelig dyrest for familien, at den, der tjener mest, går på barsel. Det er netop derfor, at vi støtter op om den centrale barselsfond, for vi vil gerne give mændene den mulighed, siger Hanne Lykke Jespersen.

Økonomisk gulerod til mænd

Hun peger selv på, at et økonomisk incitament kan være netop det skub, der skal til, for at mænd i højere grad udnytter muligheden for at tage barselsorlov.

På en fabrik, hvor hun tidligere arbejdede, og hvor der ikke var tradition for, at mænd tog nogen orlov i forbindelse med fødsler, blev der via personaleklubben indført en gave til de mænd, som tog 14 dages barsel - en check svarende til det beløb, de mistede ved at være på dagpenge i perioden.

- Det ændrede fuldstændig kulturen omkring det, og alle tog nu deres 14 dage. Så en økonomisk gulerod betyder meget, siger Hanne Lykke Jespersen.

I it-virksomheden SAS Institute har mændene mulighed for at tage op mod 12 ugers betalt barselsorlov, og det benytter de sig af, fortæller HR-ansvarlig Lise Krogh.

- Vi har også en politik om, at det er OK, så det er sædvanen, at mændene tager en del af barselsorloven ud over de to første uger, siger hun.

I dag, 8. marts, er Kvindernes Internationale Kampdag, og den har en række organisationer, inklusive Prosa, valgt at bruge som et fremstød for en central barselsfond.

Den skal udligne mellem arbejdspladser, således at der ikke er større udgifter forbundet med at have kvindelige ansatte i den fødedygtige alder end mænd i samme aldersgruppe.

I Dansk Industri mener man dog, at barselsorloven fortsat skal høre under det område, som reguleres af overenskomstforhandlingerne. De foregår i øjeblikket mellem en række arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere