Indkøbsportaler vejrer morgenluft

IBX har sikret sin hidtil største ordre og kører med overskud, mens Gatetrade melder om stor omsætningsvækst i de seneste måneder. Indkøbsportalerne er optimistiske, men en konsulent advarer om, at kunderne måske ikke får det fulde udbytte af investeringerne.

Indkøbsportalen IBX har fået sin hidtil største ordre og skal nu stå for den elektroniske formidling af alle byggegigantens Skanskas indkøb af byggematerialer.

Ordren kommer kun kort tid efter, at IBX har afleveret endnu et dansk årsregnskab med et overskud på 400.000 kroner, en fordobling i forhold til 2002.

Ikke bare en handelsplatform

IBX har nu en månedlig omsætning på cirka en milliard kroner på den nordiske indkøbsportal - et ord, som den danske direktør Søren Ohm egentlig ikke finder dækkende for, hvad selskabet gør for kunderne.

- Vi integrerer os meget tæt til kunderne og bliver en vigtig del af virksomhedens indkøbsprocesser, og det er måske derfor, vi har den succes, vi har. Andre vælger blot at tilbyde en portal, siger Søren Ohm.

Han mener, at selskabets berettigelse ligger i at hjælpe indkøberne med at spare penge.

Hos den rent danske konkurrent Gatetrade.net har man en anden opfattelse af sin rolle. Her forklarer kommunikationschef Peter Bork, at man ikke vil tage parti i forhold til den ene eller anden side af indkøbsprocessen.

- Vi fungerer som en uafhængig og neutral indkøbsplads, mens IBX jo er udsprunget af Ericssons indkøbsafdeling. Det er jo regulært nok, men det er en anden måde at arbejde på, siger Peter Bork.

Gatetrade vokser måned for måned

Han vil ikke oplyse Gatetrades månedlige omsætning, men fortæller, at den er steget med 15 procent i løbet af 2003. Fra december til januar steg omsætningen med yderligere 30 procent, mens antallet af ordrer steg med 40 procent.

- Det er en helt organisk vækst fordelt på mange indkøbere og områder og skyldes, at flere handler, og at de handler mere, siger Peter Bork.

Gatetrade har oparbejdet en forholdsvis stor gæld og tabte 31 millioner kroner i 2002. Årsregnskabet for 2003 er endnu ikke klar.

- Det er rigtigt, at vi stadig investerer mere, end vi tjener, men det er også nødvendigt, for vi startede på en bar mark, mener Peter Bork som henviser til, at IBX kan trække på hele sin nordiske organisation.

Trods optimismen fra begge aktører har udviklingen på de elektroniske markedspladser ikke levet op til de tidligere så store forventninger.

Kunderne har ikke processer i orden

Men ifølge partner i konsulenthuset PA Consult, John Jensen, er det ikke nødvendigvis indkøbsportalernes skyld.

Han mener, at kunderne på indkøbsportalerne, hvad enten det er IBX, Gatetrade eller Den Offentlige Indkøbsportal, ofte ikke har opbygget en professionel struktur omkring indkøbsprocessen.

- Indkøbsportalerne bliver implementeret som en it-løsning, men har man ikke en professionel holdning til indkøbsprocessen, så bliver portalerne bare et supplement til leverandørhåndbogen, siger John Jensen, der ofte ser, at indkøbsportalerne er integreret sideløbende med virksomhedernes traditionelle indkøbssystemer.

- I øvrigt har portalerne den svaghed, at de primært dækker virksomhedernes simple varekøb, hvorimod mere strategiske varer og ydelser, der oftest udgør hovedparten af virksomhedens indkøbsbudget, kræver en professionel håndtering og forhandling med leverandørerne, siger han.

Gatetrade fik i efteråret 2003 yderligere 160 millioner kroner fra de fire stiftende virksomheder bag portalen, Mærsk Data, Post Danmark, Danske Bank og TDC, som i øvrigt er blevet kritiseret for ikke selv at benytte portalen til deres indkøb. Selskabet har 30 ansatte.

IBX Danmark omsatte sidste år for 13,3 millioner kroner og fik et overskud på 400.000 kroner. Indtjeningen kommer fra integrationsydelser og it-værktøjer, og samtidig betaler medlemsvirksomhederne et abonnement for indkøbsportalen. IBX har fem danske ansatte.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Konsulenter til strategi-implementering i nyt PMO-kontor

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren udvikler/DevOps til Integrationsplatforme

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udvikler til procesapplikationer

Udlændinge- og Integrationsministeriet

Contract Managers til kontrakt- og leverandørstyring
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere