Artikel top billede

Derfor er det afgørende at få styr på softwarepatenterne

Frygten for en masse uheldige softwarepatenter i europæisk patentdomstol er helt ubegrundet. Læs her hvorfor.

Dansk Industri går ind for, at vi får en fælles europæisk patentdomstol, hvilket vil nedbringe omkostningerne til såvel patentudtagning som - håndhævelse.

Den skepsis, man ser hos Prosa, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der måtte vedrøre softwarepatenter, er helt ubegrundet.

Det forklarer erhvervsjuridisk chef Kim Haggren fra Dansk Industri til Computerworld.

"Uanset om Danmark er med eller ej, vil reglerne for patentudstedelse være de samme som i dag," slår han fast.

Patenterne udstedes af den europæiske patentorganisation, der er en mellemstatslig organisation med p.t. 38 europæiske lande som medlemmer, oplyser han.

"Der kan ikke udstedes patenter på software, men derimod på computerimplementerede opfindelser," forklarer han videre.

Kun indlejret i systemer

Det er heller ikke efter de nye regler tilladt at patentere "software som sådan" - hvilket Dansk Industri er helt enige i.

Derimod kan software, der er indlejret i systemer, som for eksempel indlejrede systemer i høreapparater, tv, vindmøller, mobiltelefoner etc. fortsat patenteres, hvilket ITEK også går ind for.

Med domstolen kan tredjemand gøre indsigelse over for udstedte patenter, hvis man mener de er udstedt på forkert grundlag.

Med patentdomstolen vil man endvidere kunne anlægge ugyldighedssøgsmål mod et udstedt patent.

"Hvis man imødekommes, annulleres patentet med virkning i alle de lande, hvor domstolen er ratificeret. Dermed er forventningen, at patentdomstolen kan bidrage til at sikre ensartet praksis og hæve niveauet for udstedte patenter i Europa," forklarer han videre.

Frygt er ubegrundet

Dermed behøver Prosa og Enhedslisten slet ikke frygte problemer omkring softwarepatenter i forbindelse med sagen, der er gået hen og blevet en varm politisk kartoffel, fordi Danmark afgiver suverænitet, hvilket igen betyder, at der skal en folkeafstemning til eller 5/6 flertal i Folketinget.

Læs mere om det her.

Læs også:

Softwarepatenter i centrum af dansk regeringsopgør




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere