EU overvejer at forbyde musik-fildeling

EU's juridiske komite vil indlemme et forbud mod musik-fildeling i et lovforslag, som skal dæmme op for kommerciel masse-kopiering af eksempelvis cd'er. Både teleselskaber og forbrugerorganisationer raser mod forslaget.

EU-Parlamentet diskuterer i denne uge indholdet af et lovforslag, som kan ende med at gøre fildeling af musik via internet til en forbrydelse.

Baggrunden for lovforslaget er, at EU-Kommissionen ønsker at gøre op med kommerciel massekopiering af film og musik, sådan som det eksempelvis sker i stor stil på cd-fabrikker i Asien.

Men EU-Parlamentets juridiske komité lægger nu op til, at også fildeling skal indlemmes i lovgivningen.

Blandt andet vil komiteen gøre det strafbart, hvis internetudbydere og fildelingstjenester nægter at udlevere informationer om kunder, som mistænkes for ophavsrets-krænkelser.

Stærk kritik af forslag

Forslaget er stødt på stærk modstand fra både forbrugergrupper og fra internetudbydere, som påpeger, at håndhævelse af en sådan lov vil kræve, at udbyderne spionerer mod deres kunder.

- Det må sikres, at forbrugere ikke bliver placeret i samme kategori som personer, der bryder ophavsretten for økonomisk vinding eller som led i organiseret kriminalitet, lyder det fra European Netalliance, en sammenslutning af europæiske teleselskaber.

Også fra juraeksperter lyder der sønderlemmende kritik af forslaget.

- Hastværk og politisk pres fra interessegrupper giver ikke baggrund for gode beslutninger, når det drejer sig om så komplekse problemstillinger som sanktioner og straf i forbindelse med intellektuel ophavsret, lyder den fælles dom fra fire jurister fra henholdsvis Cambridge University i Storbritannien og Max Planck Instituttet i Tyskland.

Forslaget kan blive droppet - igen

Det forventes, at EU-politikerne vil forsøge at få gennemført en politik på området inden marts, hvor EU-parlamentarikerne begynder deres valgkamp til næste embedsperiode.

Flere af kritikerne, herunder en unavngiven EU-diplomat, vil dog ikke blive forbavsede, hvis forslaget - som det flere gange før er sket - vil blive taget af programmet, før det kommer til afstemning.

Det skønnes, at ulovlig massekopiering hvert år koster kunstnere og andre rettighedshavere 60 milliarder kroner i tabte indtægter, alene i EU. Hver tredje cd, som i 2003 blev solgt verden over, var kopieret, skønner en brancheorganisation for pladeindustrien.

Relevant link

Europa-parlamentets forslag til rettelser i loven om intellektuel ophavsret




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere