Et cyberangreb på landets kritiske infrastruktur kan blive lige så ødelæggende som orkanen Sandy, der hærgede det nordøstlige USA sidste år og efterlod mange byer uden strøm. Sådan lyder budskabet fra den amerikanske minister Janet Napolitano, der står i spidsen for Department of Homeland Security. Det blev oprettet i kølvandet på terrorangrebene den 11. september 2001 og har til opgave at forhindre, at et lignende angreb gentager sig.
"Vi bør ikke vente, indtil der sker et 9/11 i cyber-verden. Der er ting, som vi kan og bør gøre lige nu, som kan forhindre eller begrænse skaden," sagde Napolitano i et foredrag hos tænketanken Wilson Center i Washington D.C. sidste uge.
Hun mener, at et ødelæggende cyber-angreb mod landet kan ske meget snart og advarer samtidig om, at landets kritiske infrastruktur - som vand, el og gas - er meget sårbar over for angreb. Det skriver Reuters.
Ministeren forsøger at få Kongressen til at vedtage et lovforslag om cybersikkerhed, som betyder, at myndighederne kan dele informationer med den private sektor for at forhindre angreb mod infrastrukturen. De fleste af forsyningsselskaberne er privatejede.
Men et lignende lovforslag blev nedstemt sidste år efter modstand fra privacy-organisationer og den private sektor. Internet-aktivister frygter, at loven kan føre til øget overvågning, mens erhvervs-organisationer kritiserer, at regeringen vil fastsætte obligatoriske standarder for it-sikkerheden.
Det ventes, at præsident Barack Obama snart vil bruge sine beføjelser til at oprette et frivilligt system for at beskytte den kritiske infrastruktur, hvor virksomheder selv kan vælge at deltage.
Men uden en ny lov kan virksomhederne ikke opnå immunitet for de informationer, som de deler med myndighederne og med andre organisationer.
De seneste netangreb mod amerikanske banker bliver tolket som et signal om, at cybertruslen skal tages alvorlig.
"Vi bliver nødt til at reagere meget hurtigt. Der kommer angreb hele tiden. De kommer fra forskellige kilder, de bruger forskellige metoder. Men de bliver hele tiden mere alvorlige og sofistikerede," sagde ministeren.
Det menes, at USA selv står bag Stuxnet-trojaneren, der er brugt til at angribe industrianlæg fra Siemens i Iran. Det har sat gang i et våbenkapløb i cyberspace. Senest har Kaspersky Labs afsløret et stort cyberangreb kaldet Red October, der måske er startet fra Rusland. Men det menes, at de fleste angreb kommer fra Kina.