It-branchen oversælger

Leverandørerne er ikke professionelle nok og er præget af for mange guldgravere, mener Dansk IT og flere it-chefer. Softwarefirma er beskæmmet over kollegerne og foreslår kvalitetsstempling.

For mange guldgravere. For mange autodidakte. For dårlige metoder. For lidt kompetence. For trængt en økonomi.

Der høres mange bud fra landets it-chefer på, hvorfor it-leverandørerne stadig har problemer med at overholde løfter om kvalitet og leveringstid.

Den etablerede del af branchen har fejret 50 års jubilæum som en væsentlig leverandør til både den private og den offentlige sektor. Alligevel stemples branchen tit som umoden.

- Det går især galt, når leverandørerne vil sælge nogle helt nye løsninger, siger it-chef Preben Mørch, Royal Greenland.

Han tilføjer, at leverandørerne da typisk mangler erfaring, men de oversælger alligevel.

Cowboy-mentalitet

En it-chef fra en central spiller i banksektoren siger, at it-branchen stadig er præget af cowboy-mentalitet.

- Meget få af de leverancer, vi har fået, har fungeret som egentligt forventet. Jeg kan ikke forestille mig, at der er tilsvarende problemer med leverancer i samme prisklasse fra andre brancher, siger it-chefen, der ikke ønsker at få sit navn frem.

Per Buchwaldt, formand for brugerorganisationen Dansk IT, påpeger, at der er store forskelle på leverandørernes modenhedsgrad, men ikke samme forskel på deres evne til at markedsføre.

- Det betyder, at mindre modne leverandører kan være meget dygtige til at sælge på funktionalitet, selv om systemet måske ikke er velfunderet og i rimelig grad fejlfrit, tilføjer Buchwaldt.

Leverandørernes problemer med at overholde løfter om kvalitet og leveringstid fremgår af en mindre undersøgelse, som Dansk IT står bag.

Blandt organisationens godt 6.000 medlemmer har man adspurgt 148 it-chefer om blandt andet kvalitetsforhold. 54 svarede, og tilsammen repræsenterede de 77.000 ansatte og næsten 100 mia. kr. i omsætning.

Kun ganske få it-ansvarlige siger, at it-leverandører i høj grad lever op til løfterne om kvalitet.

- På de første møder vil it-leverandørerne gøre alt for os, men når de først har fået foden indenfor, lever de sjældent op til kravene, siger it-chefen fra banksektoren.

Han tilføjer, at man har haft problemer med både små og helt store it-selskaber.

Modforholdsregler
Hos Royal Greenland har dårlige leverancer tidligere givet en del knubs, så derfor har selskabet truffet flere forholdsregler.

- Generelt set handler vi ikke med de helt små it-leverandører, for vi har erfaret, at netop disse har en tendens til at love langt mere, end de kan opfylde, siger it-chef Preben Mørch, Royal Greenland.

I stedet har man indgået tættere samarbejde med få, men større leverandører. Desuden køber man ikke helt ny teknologi, men venter til børnesygdommene er overstået, hvis overhovedet muligt.

Preben Mørch har dog en vis forståelse for, at det kan gå galt.

- Jeg tror, at leverandørerne har et stort ønske om at få kvaliteten i top, men kompleksiteten i it-systemer gør det til en meget svær opgave. Vi sælger fisk og rejer, og så er det jo lidt lettere at opnå god kvalitet, siger Preben Mørch.

Staten bør stille krav

I branchen er softwarehuset Systematic Software Engineering selv på banen med kritik.

- Branchen kan ikke være det bekendt, siger vicedirektør Alex Holm Jensen fra Systematic, der har omkring 360 ansatte. Ifølge ham viser problemerne, at man ikke har styr på sine processer, og at der ikke sker en systematisk læring ud fra erfaringerne ? gode som dårlige.

Systematic har foreslået, at staten skal være løftestangen for at få højnet kvaliteten. Alex Holm Jensen henviser til, at staten siden 1. januar har krævet muligheder for at se entreprenører og byggefirmaer nærmere an kvalitetsmæssigt, hvis det gælder ordrer på over fem millioner kroner.

- Staten vil sikre sig mod de kedelige hændelser, der har været med byggesjusk. Men softwareudvikling er også en kritisk byggeopgave, siger Alex Holm Jensen.

Systematic, der blandt andet leverer systemer til Nato og til sygehusene i Århus Amt, har selv en officiel, international kvalitetsblåstempling (Capability Maturity Model, niveau 3).

- Kravet ville betyde, at kun de meget store virksomheder ? de internationale virksomheder ? samt de, der i forvejen leverer til militæret, kan opnå statslige ordrer. Ikke den lille dygtige virksomed i Birkerød. siger IT-Brancheforeningens direktør Jakob Lyngsø.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere