Artikel top billede

Kræver globalt forbud mod kamprobotter

Forbyd dræber-robotter før det er for sent, lyder budskabet fra Human Rights Watch.

Nu kræver menneskerets-organisationen Human Rights Watch et globalt forbud mod autonome våbensystemer, også kaldet dræber-robotter. En ny rapport på 50 sider analyserer de etiske og juridiske problemer med selvstyrende kampmaskiner og anbefaler, at der bør indgås en international traktat, som forbyder udvikling og brug af sådanne robotter.

I de sidste år har især USA udvidet sin drone-krig, men de bliver stadig fjernstyret af mennesker. I fremtiden vil der være systemer, som selv er i stand til at udpege og angribe et mål. I rapporten "Losing Humanity" hedder det, at sådanne dræber-robotter kan være realitet om 20-30 år.

Human Rights Watch mener, at det er umuligt for robotter at skelne mellem soldater og civilister, og en robot er heller ikke i stand til at begrænse sin magtanvendelse eller vise nåde.

Det er heller ikke afklaret, hvem der har ansvaret for robottens handlinger - er det militæret, producenten eller udvikleren?

Det kan betyde, at militæret kan få en form for immunitet for retsforfølgelse, fordi man kan placere ansvaret for krigshandlinger hos teknikken.

Samtidig frygtes det, at barrieren for krigeriske handlinger bliver lavere i fremtiden, fordi man ikke længere risikerer soldaternes liv, når det er robotter, der slås.

"Maskiner skal ikke have magten til at bestemme, hvem der lever og dør på slagmarken. Det er helt essentielt, at mennesker fortsat kontrollerer robotter i krig for at minimere civile dødsfald og skader," siger Steve Goose fra Human Rights Watch.

Lande som Kina, Storbritannien, Rusland og Sydkorea arbejder allerede på autonome kamprobotter. I Sydkorea har man således udviklet en robot, der bevogter grænsen til den nordlige nabo. Den er i stand til at skyde personer, som krydser grænsen - men det skal stadig godkendes af en soldat, inden robotten får lov til at åbne ild.




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Sund & Bælt Holding A/S

IT Change & Release Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere