Erfaring vejer tungere end certificeringer

Det gælder ikke om at fylde cv?et med certificerings-beviser. Det er alligevel personlige kvalifikationer og erfaring, der vejer tungest. Men er testen først taget og bestået, kan det kun gå for langsomt med at få diplomet op på kontorvæggen.

Ingen leder ved sine fulde fem ville ansætte et menneske alene ud fra antallet af certificeringer. Som med én stemme synger koret af it-ledere da også: Det er erfaring og personlige kvalifikationer, der tæller mest.

Det er de fleste it-folk også godt klar over. Alligevel er tålmodigheden lille, når prøven først er bestået og man kan smykke sig med en officiel certificeringsgrad:

Beviset har bare at komme med posten med det samme, så det kan blive sømmet op på væggen.

Mere værd

- Et certifikat synes mange er meget mere værd end et kursusbevis. En certificering er et af de få rigtige beviser på din kunnen. Det er en neutral virksomhed, der udsteder papiret, og man kan ikke snyde sig til det, siger Brian Eberhardt, leder og ejer af it-kursusvirksomheden SuperUsers.

Certifikatet - det fysiske bevis på, at man har taget bestået en svær test - er vigtigere for folk, end logikken egentlig tillader.

- Vi bliver rykket for dem, hvis vi ikke får udstedt certifikaterne hurtigt nok. Folk vil meget gerne have deres eksamensbevis. Der findes selvfølgelig også certificeringshajer, men de fleste, tror jeg, oplever en faglig stolthed over at have gennemgået en uddannelse og kunne bevise det. Man skal også tænke på, at it-branchen stadig er præget af folk, som ikke har formelle it-uddannelser - de fandtes slet ikke, da de begyndte at arbejde med it. For dem er certificeringer en måde at dokumentere deres it-kompetence på, siger Steen Monefeldt, chef for IT Education Services hos IBM.

Vigtige for virksomheder

De blåstemplede certificeringspapirer er vigtige både for en leverandørvirksomhed som IBM og for deres kundevirksomheder ? og ikke mindst for medarbejderne personligt og fagligt.

- Det er klart, at man ikke kan bedømme en person på antallet af certificeringer. Men de giver et godt fingerpeg om, hvad personen har af faglige kompetencer. Med en certificering er de blevet bedømt efter en fælles standard, og det kan man godt vurdere folks kvalifikationer efter, siger Steen Monefeldt.

- I en ansættelsessituation skal man naturligvis ikke først kigge på, om en person har en certificering. Vi oplever, at mange dygtige mennesker inden for en bestemt teknologi ikke består en test, fordi de ikke er fortrolige med de specielle spørgeteknikker, der benyttes i en eksamen. Selvfølgelig kender de svaret, men ved ikke, at de skal svare på en bestemt måde. Jeg taler mod min egen interesse, når jeg siger, at 20 års erfaring og god teoretisk uddannelse er meget mere værd, end et halvt års kurser, men sådan er det, siger Brian Eberhardt.

Virksomhederne selv har en klar interesse i at have kompetente, certificerede brugere.

Akilles-hæl

- Som softwareudviklervirksomhed er vores akilles-hæl, at de personer, der skruer på løsningerne ude i virksomhederne, installerer og implementerer vores software, ved, hvad de gør. Vi er jo ikke selv derude. Så de skal have både erfaring og dokumentation for deres kompetencer. Det er vores sikring for, at vores kunder og brugere har stabile løsninger. Det er jo os, der bliver skudt i skoene, at det er vores skyld, hvis noget går galt, så på den måde er uddannelse og certificering ekstremt vigtig, siger Jesper Herp, Microsofts teamchef for Kompetence & Partnerprogrammer, og ansvarlig for træning og certificering i Danmark.

Han understreger, at kursusaktivitet ikke er et selvstændigt marked for Microsoft.

- Vi tjener ikke mange penge på det. Bare indtægterne fra salg af kursusmaterialerne dækker omkostningerne til at udvikle det, er vi glade, siger Jesper Herp.

Tanken om at Microsoft og de andre store systemleverandører også har en interesse i, at it-folket er uddannet i netop deres produkter, og at der dermed opstår en hvis loyalitet over for et produkt, man kender godt og har et eksamensbevis i, er Jesper Herp ikke afvisende overfor.

- Men en Microsoft-certificering forankrer ikke folk i et bestemt produkt ligeså meget, som hvis man er specialiseret i en kundetilpasset løsning, siger han.

Databaseudvikleren Oracle sælger ligesom de andre systemleverandører i it-branchen produkter, der ikke bare kan langes over disken uden uddannelse.

- Hensigten med certificeringerne er at give vores kunder en beskrivelse af, hvordan vi mener, man kan bruge vores software. Vi tjener ikke mange penge på det, men certificeringerne sikrer et godt, højt niveau, siger Henrik Wegge-Berg, uddannelsesdirektør i Oracle Danmark.

Netop det høje niveau af kendskab til produkt befordrer kundeloyalitet.

- Hvis vores kunder kender vores produkter godt, så er de også gode til at benytte dem og få det maksimale ud af dem. Og så tror vi da også, at de kommer tilbage til os, når de skal have nye værktøjer, lyder erfaringen fra IBMs Steen Monefeldt.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld, der fredag bringer mere om certificeringer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere