Artikel top billede

Nu er det snart slut med IPv4-adresser

Der er snart ikke flere ledige IPv4-adresseblokke i Europa. Her kan du følge nedtællingen.

Behovet for at skifte til IPv6 er ved at være akut. Hos den europæiske organisation Réseaux IP Européens (RIPE) har man nu kun omkring 20 millioner ledige IPv4-adresser tilbage - tallet kan følges dagligt på denne side. RIPE har nu indledt en ny fase i tildelingen af IPv4-adresser, hvor man vil vurdere alle ansøgninger om IP-adresseblokke meget nøje og behandle dem efter først-til-mølle princippet.

Den sidste store /8-adresseblok (der omfatter 16,7 mio. adresser) er snart nået, og det betyder også, at RIPE herefter kun vil tildele pakker med 1.024 IP-adresser hver - uanset, hvor mange adresser ansøgeren faktisk har bedt om.

Når denne adresseblok er væk, er der altså ikke flere ledige IPv4-adresser. Så kan man kun få flere adresser, hvis de er blevet leveret tilbage til RIPE fra en anden udbyder.

Det kan også tænkes, at der vil opstå et meget profitabelt marked med køb og salg af IPv4-adresser.

Men løsningen ligger allerede klar. Den nyere protokol IPv6 har et stort set ubegrænset antal adresser.

Giganterne er klar

Den 6. juni i år var udråbt til World IPv6 Launch Day, hvor de store udbydere og indholds-leverandører på nettet skulle skifte permanent til IPv6.

I juni sidste år blev der afholdt en World IPv6 Day, hvor mange internet-udbydere og store netgiganter som Google, Facebook og Yahoo lavede en prøvekørsel med IPv6. I år var internet-udbydere, leverandører af netværksudstyr og webfirmaer så klar til at aktivere IPv6 i deres systemer og produkter.

I dag er det stadig kun en forsvindende lille del af trafikken på nettet, der bruger IPv6 - selv om man er ved at løbe tør for adresser under IPv4. Den gamle protokol understøtter ellers fire milliarder mulige adresser, og det lyder som meget, men det er slet ikke nok.

I IPv6 er antallet af tilgængelige IP-adresser øget fra 4 milliarder til over 340 billion billion billion. Så man løber ikke tør for adresser igen lige med det samme.

I gamle dage havde man blot én IP-adresse til hver computer. Men i dag er det ikke kun pc'er, der skal have IP-adresser, men også smartphones, spilkonsoller, tavlecomputere, biler, industrimaskiner og milliarder af andre enheder med indbygget elektronik.

Både Google, Facebook, Bing og Yahoo kører nu IPv6 sammen med IPv4. For den almindelige bruger har det ingen praktisk betydning, men testkørslen sidste år skulle garantere, at der ikke opstår tekniske problemer.

Internet Society har sat som mål, at IPv6-trafikken skal være større end IPv4-trafikken i 2015.

Norge ligger i spidsen

En måned inden IPv6 Launch Day havde RIPE udgivet en liste med de 20 lande i verden, hvor den største procentdel af netværkene er i stand til at håndtere IPv6-trafik.

Norge ligger i spidsen som nr. 1. Her er det 49,3 pct. af alle netværk, som er klar til IPv6. Holland kommer på andenpladsen med 43,8 pct., mens Malaysia ligger som nr. 3 med 37,1 pct.

For at finde Danmark skal man langt ned på listen. I Danmark er det 27,7 pct. af alle netværk, der er klar til IPv6, og det rækker kun til en 12. plads.

Hverken Kina eller USA - de lande, hvor antallet af internet-brugere er størst - er med på listen. Så det tyder på, at der stadig er lang vej igen.

I Asien er man allerede løbet tør for IPv4-adresser, og her er man også kommet længst med at opgradere til IPv6, mens de europæiske IPv4-adresser altså først slipper op senere i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere