Webudviklere årets løn-højdespringere

IT-ansatte stiger stadig mere i løn end resten af arbejdsmarkedet. Det går bare ikke så stærkt mere. Webudviklerne står for den største lønstigning.

Det har været sjovere at være lønmodtager i IT-branchen. De tocifrede lønstigninger op gennem 1990?erne er afløst af en behersket, men stabil fremgang i lønnen.

Det afslører Computerworlds lønundersøgelse, som er blevet udarbejdet hvert år siden 1998.

I 2003 er gennemsnitslønnen for en IT-ansat således steget 5,2 procent.

Det er langt fra den 11 procents lønstigning, vi oplevede i 1999, men mere end ansatte i andre brancher under et får.

1.000 kroner mere end sidste år
I dag er gennemsnitslønnen for en IT-ansat 34.360 kroner, og det er 1.000 kroner mere end sidste år.

Med en lønfremgang på hele 11,2 procent er det webudviklerne, der har fået mest i år og sender dem op på en gennemsnitsløn på 33.716 kroner ? og dem med mere end fem års erfaring hiver i snit 42.792 kroner. Det er højere end gennemsnitslønnen for en IT-chef.

  • Den gennemsnitlige procentvise lønudvikling for IT-ansatte i 2003 er 5,2 procent. Sidste år var stigningen 5,9 procent. Ikke så meget som for fire og fem år siden, men dog en større stigning end for resten af landets arbejdsstyrke (cirka 3,6 procent).
  • I 2003 er det webudviklerne, som har oplevet den største lønfremgang.
  • Det er de 19-34-årige, som har fået de største lønstigninger.
  • Kvinderne halter stadig bagefter.
  • Rigtig mange arbejder mere end 50 procent over. De har samtidig oplevet de største lønstigninger.
  • 22 procent føler sig i år mere sikre på at beholde deres job.
  • De traditionelt lavest lønnede IT-folk, IT-supportere og helpdeskmedarbejdere, er procentvis steget pænt i løn. De tjener dog stadig mindst.
  • Computerworld har gennemført lønundersøgelser for IT-ansatte siden 1998. Sammenlignet med resten af samfundet har ansatte i IT-branchen altid kunnet bryste sig af højere stigningstakter. Men sådan ser billedet ikke ud længere. IT-ansattes lønudvikling nærmer sig i dag resten af arbejdsmarkedets
  • IT-cheferne sidder ligesom sidste år på de højeste lønninger, og selvom de jyske IT-chefer er steget mest, tjener de trods alt 6.000 kroner mindre end chefen i hovedstadsområdet, nemlig 38.000 mod 44.000 kroner om måneden.

    Kvinder scorer lavt ? igen

    De fem kvindelige IT-chefer i undersøgelsen får omkring 8.000 kroner mindre om måneden for deres umage end mændene, og sådan tegner der sig hele vejen gennem undersøgelsen et billede af, at ligeløn mellem kønnene er utopi - også i IT-branchen.

    Direktøren for ITEK, Tom Togsverd, mener, at det er kulturbestemt, at kvinder tjener mindre.

    - Lønnen burde være udlignet med tiden, for mulighederne er jo lige. Men vi indretter os altså anderledes. Det er ikke systemet, der bestemmer det, men normer, siger han.

    Ellers er han overrasket over den pæne lønfremgang.

    Undersøgelsen viser også, at rigtig mange IT-folk arbejder rigtig meget over.

    Til gengæld har de, der arbejder mest over, også fået de største lønstigninger.

    De IT-ansattes lønstigning bekræfter, at det stadig betaler sig at sætte penge i IT, lyder vurderingen fra fra IT-fagforeningen Prosa.

    ? Den generelle, høje lønstigning kan forklares ved, at vi i IT-branchen stadig leverer en værdi, som virksomhederne har brug for og er villige til at betale for, mener Steen Andersen, faglig sekretær Prosa.

    I landets anden store IT-fagforening HK/Sam-Data er sekretariatsleder Finn Hansen ikke imponeret over IT-ansattes lønudvikling. Den følger i det store hele udviklingen i andre brancher, mener han:

    ? Afdæmpningen i økonomien har betydet, at lønkampen er suspenderet lidt. Der er færre job derude, og det får ikke ligefrem folk til at kræve mere i løn.

    Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, der fredag går bag om tallene i årets lønstatistik for IT-branchen.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    itm8 A/S
    Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

    Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

    18. september 2024 | Læs mere


    Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

    Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

    25. september 2024 | Læs mere


    NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

    Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

    26. september 2024 | Læs mere