Jyder får fri adgang til skattefacts via nettet

Borgerne i den jyske kommune Aars kan nu følge deres egne skattesager 24 timer i døgnet via en ny kommunal internettjensteste. Skattechefen mener, det er første skridt på vejen mod åben og digital forvaltning. Adgangskortet til tjenesten er en digital signatur fra TDC.

Borgerne i nordjyske Aars Kommune kunne fra i går kigge kommunens skatteforvaltning over skulderen og følge med i behandlingen af deres skattesager via internettjenesten "Se din skattesag".

Her kan borgeren i alle døgnets 24 timer tjekke, hvordan det går med skattesagen og sende meddelelser og dokumenter direkte til den sagsbehandler, der sidder med den konkrete sag.

Dermed bliver kommunen i hjertet af Himmerland den anden danske kommune, der åbner for digital forvaltning på det ømme skattepunkt. Fredericia kommune indførte et tilsvarende system i slutningen af september.

Fuld frihed

For Find Korsbæk, skatte- og økonomichef i Aars kommune, handler det om at forbedre borgerservicen, så man får fuld frihed til at betjene sig selv via internettet, når man har tid og lyst.

- Jeg betragter "Se din skattesag" som et meget væsentligt fremskridt og et godt servicetilbud til borgeren. Ja, vi kan vel næppe gøre det bedre. For den enkelte borger er der nu total åbenhed om, hvad der sker i netop hans skattesag, siger han.

Systemet bygger på et journalsystem, som IT-firmaet CSC og Aars kommune udviklede sammen for otte år siden. Journalsystemet bruges i dag af knap 100 kommuner samt Told- og Skattestyrelsen.

Kun adgang med digital signatur

For at få adgang til skattetjenesten skal borgerne i Fredericia og Aars dog først anskaffe sig en digital signatur fra TDC.

- Initiativerne i Fredericia og Aars Kommuner skal ses som vigtige eksempler på digitaliseringen af den offentlige sektor med det formål at skabe en bedre service for borgeren. Samtidigt skaber initiativerne reelle muligheder for at få sat fart på udbredelsen af den digitale signatur, siger Ingelise Bogason, administrerende direktør i CSC.

Det har hidtil knebet for TDC at få danskerne overbevist om, at den digitale signatur er nødvendig.

Men i Aars er skattechefen overbevist om, at der først for alvor kommer fart på den digitale forvaltning, når borgerne anskaffer sig en digital signatur.

- Aars Kommune ønsker at være med på det digitale tog. Faktisk ønsker vi at sidde i forreste kupé. Derfor vil der også komme flere løsninger fra Aars Kommune, der er baseret på ønsket om, at borgeren kan betjene sig selv på internettet med digital signatur, siger Find Korsbæk.

TDC har til dato udrullet omkring 50.000 digitale signaturer til private borgere. Det er langt fra den oprindelige ambition om at udstede 350.000 signaturer i løbet af signaturens første leveår.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere