Microsoft Research har flere interessante redskaber til folk, der vil vide mere om vores klode.
Research-afdelingen har for eksempel frigivet Microsoft Layerscape.
Layerscape er et cloudbaseret værktøj, som giver forskere mulighed for at visualisere og analysere store mængder data fra jordens indre til det yderste rum. Man kan for eksempel skabe tredimensionelle visninger af jord og hav-data eller skabe visuelle modeller for, hvordan klimaændringer og sygdomme vil udvikle sig. Se video på Microsoft Layerscape.
Nogle af de populære visninger lige nu er for eksempel forstørrede magnetiske felter fra solen og illustrationer af jordskælvsaktivitet fra øerne Samoa og Tohoku.
Se verdens begyndelse
Microsofts research-afdeling har også været involveret i et andet visualiseringsprojekt, der for nyligt er lanceret.
ChronoZoom-projektet er et værktøj i samme boldgade som Layerscape. Her drejer det sig bare om at vise data fra verdens begyndelse. Intet mindre.
Man kan spole milliarder år tilbage og få vist artikler, videoer, lydbidder og meget andet i en slags tidslinje over det som projektet kalder "big history".
Det er altså et redskab, som henter data fra biologi, geografi, historie, miljøstudier, økonomi og meget mere.
Værktøjet skal hjælpe med at skabe bedre forståelse af relationer mellem forskellige begivenheder i vores univers.
Se stjerner på din skærm
Et andet værktøj er Worldwide Telescope (WWT), som kort fortalt kan beskrives som en digital stjernekikkert. Programmet er af ældre dato men bliver stadig opdateret. Tidligere omtalte Layerscape er en overbygning til WWT.
I stedet for at investere i en dyr kikkert kan man betragte stjernehimlen fra sin skærm, selvfølgelig med mange flere muligheder for at sortere i data og visningsmuligheder.
Data og billederne er optaget både fra teleskoper på jorden og rundt i rummet. Så det kan både give et indblik i vores eget solsystem og andre galakser.
Der er altså tale om rigtige billeder fra himmelen, som kan kombineres med digitale lag.
Microsoft mener selv, at værktøjet giver økonomiske trængte firmaer og forsknings-organisationer mulighed for at skabe et billigt planetarium. De kan også trække deres egen vektor-grafik eller data fra tabeller ind i teleskopet og få dem visualiseret på en ny måde.
Almindelige brugere med interesse for astronomi kan for eksempel bruge det til at få oplæste "rundvisninger" fra steder rundt omkring i universet oplæst af eksperter.
Programmet virker både på PC og Mac via Microsoft Silverlight.