Artikel top billede

(Foto: Peter Belanger)

Vi er landet i en pad-verden

BLOG: I dag lanceres iPad i mange lande verden over. Er det endnu et søm i pc'ens kiste?

Midt i den store begejstring omkring annonceringen af den nye iPad kunne Apple fremlægge et interessant tal, som næsten druknede fuldstændig i den generelle euforiske stemning. Apple har solgt flere iPads i det fjerde kvartal af sidste år end verdens største pc-firma - HP - har solgt pc'er. Der blev solgt 15,4 millioner iPads i dette kvartal, men HP solgte kun 15,1 millioner pc'er. Så Apple har god grund til at hævde, at vi er ved at bevæge os ind i en post-pc-verden.

Tendensen er klar - pc-salget falder og tablet-salget stiger voldsomt. Fremtiden tilhører de mobile platforme.

Nu er tavlecomputeren selvfølgelig ikke en pc - den er fantastisk til at læse e-bøger, spille musik, film og browse nettet, men den er ikke så egnet til at erstatte computeren i en arbejdssituation. Med tablet'en er computeren for alvor flyttet ind i stuen - noget, som pc-firmaerne har forsøgt i mange år. Men det er til underholdning og adspredelse, ikke til mere seriøse applikationer.

Det er selvfølgelig noget, som Apple gerne vil ændre. Derfor handlede præsentationen af den nye iPad i sidste uge også i stort omfang om software. Apple havde fået CAD-firmaet Autodesk til at vise sit nye Sketchbook Ink til iPad. Budskabet er helt tydeligt; iPad er ikke kun for sjov. Den kan også bruges til professionelt arbejde.  

Apple har allerede tilpasset mange af sine egne Mac-applikationer til iPad og dens berøringsfølsomme skærm. Med det nye iPhoto til iPad kan man redigere sine billeder helt uden mus. Man kan også redigere film med iMovie og Apple har opdateret sine eksisterende applikationer som GarageBand og iWorks-serien til iPad med nye funktioner.

Hvis man skal være ærlig, så har iPad'en ikke ændret sig meget siden den første version i 2010. Den er blevet lidt tyndere og lettere og har fået indbyggede kameraer, og nu har vi fået det længe ventede HD-display. Men den interessante udvikling er sket i softwaren. Nu har vi fået en generation af software, som for alvor gør det muligt at redigere billeder, klippe video og samle præsentationer med sin tablet.

Hos Apple vil man gerne vise, at iPad ikke kun er et værktøj til at konsumere indhold - at den også kan bruges til at producere det. Dermed er tavlecomputeren stadig ikke en fuld computer - men den begynder at ligne mere og mere.

I den forbindelse skal man huske, at der også sker en interessant udvikling i den del af verden der ikke bliver kontrolleret af Apple. Der kommer mange nye Android-tablets og Asus har lanceret den glimrende Asus Eee Pad Transformer Prime, hvor tavlecomputeren kan tilsluttes direkte til en medfølgende tastatur-dockingstation. Dermed bliver det pludselig også meget mere interessant at bruge den til tekstbehandling.

Så der er ingen tvivl om, at tavlecomputeren æder sig ind på pc'en. Det er ikke nødvendigvis en god ting. Vi bevæger os fra en åben model, hvor brugeren har fuld kontrol over computeren og sine filer, og selv kan bestemme hvilke applikationer der skal installeres, og til en lukket verden, hvor man kun kan installere godkendte applikationer gennem en App Store.

Der er mange grunde til det. Malware-spøgelset har skræmt os til at overlade kontrollen over vores software til Apple. Det er så nemt og hurtigt at handle i en App Store - så hvem gider bøvle med besværlig installation og opsætning.

Når man bruger en iPad er man fanget i Apples verden - på godt og ondt. Det er en utopisk verden uden smuds og malware, hvor Big Brother holder øje med, at alle opfører sig pænt. Derfor er det også en enorm tiltrækkende verden. Men prisen er, at man mister kontrollen over sine data og sine applikationer. Denne pris kan vise sig at være meget større end det prisskilt, der hænger på iPad'en i forretningen. Velkommen til en post-pc-verden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere