Teleselskabet 3 er blevet pålagt at blokere hjemmesiden Grooveshark på grund af ophavsretskrænkelser. Andre teleskaber har tidligere levet op til den type kendelser ved at DNS-spærre hjemmesiderne.
3 har valgt at bruge sit eksisterende system, der anvender deep packet inspection.
Det har vakt undren og forargelse blandt mange, der mener, at 3 på den måde er med til at ekskalere overvågning på nettet, fordi deep packet inspection rundt omkring i verden anvendes til overvågning og censur.
Men den kritik er forfejlet, mener 3's kommunikationschef Stine Green Paulsen.
"Jeg vil gerne understrege, at vi ikke bruger DPI til at overvåge vores kunder, prioritere trafikken eller udøve censur mod specifikt indhold, med mindre det er blevet os pålagt af myndighederne," siger kommunikationschefen.
Men I kan snage i vores mails
Deep packet inspection giver teleselskabet mulighed for at analysere den trafik, der kommer i selskabets net.
Nogle mener for eksempel, at hvis 3 anvender DPI, så kan de også følge med i kundernes emails.
"Nej, vi læser ikke folks e-mails. Vi kan ikke læse folks e-mails med vores system. Når vi blokerer for Grooveshark, lægger vi en regel ind, der specifikt ser browser-søgninger på Grooveshark og fører trafikken over på en informationsside om, at siden er blokeret pga. fogedforbud. Og vi logger ikke nogen information i den anledning, eller registrerer information om, hvem der søger på Grooveshark eller nogen andre sider", siger hun.
Det bruger vi bruger DPI til
Hun erkender, at de teknologier, som 3 har købt fra for eksempel Procera muliggør, at forskellige typer af trafik i netværket kan op- eller ned-prioriteres. Men det anvender 3 det ikke til.
Hun peger på tre andre ting, som gør DPI interessant for 3 og - som hun siger - for selskabets kunder.
De tre anvendelser af deep packet-inspektioner er:
- At identificere mængden og forskellige typer af datatrafik til brug i forbindelse med udstedelse af regninger. Formålet er at man kan se mængden af datatrafik i abonnementer med et bestemt antal GB inkluderet, hvorefter forbruget faktureres udover.
- At nedsætte båndbredden for kunder, der har dataabonnementer med begrænsninger, hvor hastigheden sættes ned, når et vist forbrug er nået, eller hvor kunden via sit abonnement er positioneret til et bestemt antal mbit/s. (Det er for eksempel i brug på Oyster).
- At håndtere Cost Control data i udlandet. (Altså at leve op til myhndighedskrav om, at kunder i udlandet automatisk bliver adviseret og får spærret kontoen, når deres dataforbrug når grænsen på 450 kroner.)
Stine Green Paulsen afviser, at 3 gemmer data efter, der er udskrevet regninger.
Kommunikationschefen ønsker ikke at fortælle konkret om de teknologier, som selskabet bruger, men tænketanken Bitbureauet har fundet frem til to af de firmaer, som 3 har handlet hos.
Ifølge kommunikationschefen er det ikke et økonomisk hensyn, der ligger bag brugen af DPI til at blokere trafik til Grooveshark. En simpel dns-blokering havde kostet det samme.
Til gengæld forklarer hun, at selskabets eksisterende DPI-setup var en afgørende årsag til, at man valgte den vej. Det var hurtigere at implementere, og fogedretten krævede en hurtig implementering, fortæller hun.
Vi lytter til kritikken
3's konkurrenter, de resterende teleselskaber, har i dag meldt ud, at de ikke påtænker at tage den samme filtreringsmetode i brug.
Teleselskabernes opfatter 3's deep packet inspection-metode som en eskalering.
I læserkommentarer på ComON kan man også se, at mange bekymrer sig over filtreringen.
Får den tydelige bekymring jer til at genoverveje anvendelsen af DPI?
"Vi lytter naturligvis til vores kunder, og vi kan godt forstå, at de er bekymrede, hvis de tror, at vi sidder og følger med i deres generelle adfærd på nettet og læser deres e-mails. Det gør vi ikke. Som vi læser indlæggene for eksempel på jeres hjemmeside, så går bekymringen primært på misforståelser, og så må vi jo forklare, hvordan det faktisk forholder sig," siger Stine Green Paulsen.
.