Kræft-retssag mod IBM undervejs i USA

En sag anlagt af to tidligere kræftpatienter mod IBM begyndte i denne uge. Udfaldet kan få afgørende indflydelse på yderligere 255 lignende sager mod IBM og lignende sager mod andre IT-selskaber.

IBM løj systematisk om farerne ved at arbejde i selskabets disk-drive fabrik, hvor farlige kemikalier har fået folk i 30'erne og 40'erne til at udvikle sjældne kræftformer.

Sådan lyder anklageskriftet i en retssag mod IBM, som begyndte i denne uge, skriver Associated Press.

De tidligere IBM-ansatte Jim Moore og Alida Hernandez har lagt sag an mod IBM med anklage om, at de blev udsat for giftige kemikalier og derfor udviklede kræft.

Anklager: IBM bedrog de ansatte
Sagen, som blev anlagt i 1998, er den første, som når til retten, men i alt er 257 søgsmål blevet indgivet i USA gennem de senere år af mennesker, som har været ansat i IBM's halvleder- og diskdrive-fabrikker.

- Vi vil bevise, at IBM har begået bedrageri ved at skjule en systematisk kemisk forgiftning for sine ansatte, sagde advokat Richard Alexander i retssagens indledende bemærkninger, skriver AP.

Han hævder at kunne føre bevis for en stor overrepræsentation af folk med sjældne kræftformer blandt IBM's ansatte.

Søgsmålet søger specifikt at bevise, at IBM selv var klar over problemet, i det der blev ført statistik over de ansattes sygehistorie i en database.

Livsstil skyld i kræft

IBM afviser på sin side alle anklager og påpeger, at selskabets kemikalier er almindeligt udbredte i industrien, og at de to sagsøgere har haft livstils-relaterede problemer, som kan bære skylden for deres kræft.

Databasen var et forsøg på at gøre det lettere at hjælpe pårørende til afdøde ansatte, men blev opgivet på grund af de juridiske problemer med at registrere så personfølsomme oplysninger, forklarer selskabet ifølge AP.

Og det første slag mod bevisførelsen er da også faldet mod de sagsøgende, idet dommeren har afvist at tillade databasen som bevismaterialet.

Sagen vil tage mindst seks uger og bliver fulgt nøje af halvleder-industrien.

Forskning i halvlederindustrien

Lykkes det sagsøgerne at vinde en sag over IBM, vil det kunne få indflydelse på både de andre sager mod IBM samt på sager, som er rejst mod blandt andet den store halvlederproducent, National Semiconductor.

- At beskytte vores ansattes helbred og sikkerhed er en af vores højeste prioriteter. Videnskabelige studier har ikke vist en sammenhæng mellem halvlederindustrien og kræft, siger Molly Tuttle, en repræsentant for den amerikanske erhvervsorganisation Semiconductor Industry Association (SIA), til nyhedstjenesten Cnet.

IBM har selv iværksat forskning for at se, om der kan knyttes en forbindelse mellem selskabets arbejdsforhold og ansatte med kræft.

SIA har på sin side bedt forskere om at undersøge, om der er et tilstrækkeligt datagrundlag for at foretage en epidemilogisk undersøgelse af kræfttilfælde blandt ansatte i halvlederindustrien.

Resultaterne skal fremlægges for eksperter til næste år, og derefter vil den egentlige forskning gå i gang, hvis datagrundlaget eksisterer, skriver Cnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere


Compliance Day 2024: Faret vild i regulativer og direktiver? Få overblik over dem alle

Få et overblik over, hvordan du holder din virksomhed og organisation compliant uden at overimplementere og dermed undgår at bruge unødige ressourcer. Du får desuden indsigt i en række digitale værktøjer, som kan give dig ro i maven og hjælpe dig i dit arbejde med at holde virksomheden compliant på alle punkter.

30. oktober 2024 | Læs mere