Artikel top billede

Test: Her er et af de smarteste smart-tv på markedet lige nu

Den automatiske indstilling af billede og lyd er noget af det smarteste, vi nogensinde har set, og smart-tv-delen er nærmest genial. Læg dertil en skarp prissætning, og dette Samsung er en no-brainer – hvis det ikke lige var for én afgørende anke.

Alle tv har i mange år haft en eller anden form for automatisk justering af billedet, og nogle også lyden. Det samme gælder for dette Samsung S85D 4K OLED-tv.

Den automatiske justering kan spænde fra den helt lavpraktiske, der blot ændrer lysstyrken i forhold til lysindfald fra omgivelserne, til en mere avanceret justering.

I S85D har ingeniørerne placeret sensorer sammen med en AI-enhed (det skal det jo hedde i dag), der justerer billedet helt automatisk, og det gør den aldeles fremragende.

Det skyldes ikke mindst den smarte teknologi, men også den hurtige processor, som er den samme, der håndterer OLED-panelet generelt.

Autojustering i særklasse


Det gælder faktisk både billede- og lydindstillingerne. Du kan vælge den såkaldte AI-indstilling, og Samsung vil justere alt helt automatisk. Første gang skal du dog lige igennem en række billeder, hvor du vælger dine præferencer.

Den del tager et par minutter, og så er billedet klart. Skulle du fortryde, kan du med et enkelt klik slå alle autofunktionerne fra og justere selv.

Det er der dog ingen grund til, da jeg ikke kunne skabe et bedre allround-billede via de traditionelle menuer.

Det unikke er, at uanset hvilken genre du ser – sport, nyheder eller film – vil billedet blive justeret hurtigt og uden, at du reelt lægger mærke til det.

Det fine er, at billedet altid står ret skarpt. Også skarpere end de fleste OLED-tv på markedet. Der er ingen tvivl om, at Samsung har højere lysstyrke end selv dyrere OLED-tv på markedet. Ikke nødvendigvis mere kontrast, men højere lysstyrke.

Panelet håndterer op til 120 Hz og kan derfor også fungere med en gamingkonsol uden hakken.

Til sport, dokumentarer og almindeligt allround-tv er den automatiske justering fremragende. Ganske enkelt.

Filmen knækker dog – næsten helt bogstaveligt – når der skal ses film. For den glød og varme, filmiske skær, om du vil, mangler.

Farver og skarphed er i orden, men i stedet for at blive opslugt af filmen oplever jeg, at alt ligner en dokumentarfilm.

Det betyder, at illusionen forsvinder, og jeg nærmest føler, at jeg ser en dokumentar om filmen og ikke en redigeret film, hvor man har brugt timer i studiet for at få alt helt perfekt.

Det skal understreges, at det ikke hjælper at justere selv – det gør ikke billedet bedre på den front.

Lydmæssigt skuffer tv’et også. Justeringen er faktisk fin i forhold til at få Dolby-lyden ud i stuen, så der er surroundvirkning ud i rummet.

Men lyden er lidt spinkel til en storslået film. Selv tv-avisens stemmer bliver lidt for tynde. Der mangler ganske enkelt tyngde, og derfor er en soundbar eller eksterne højttalere et krav.

Smart-tv som ingen anden

Der er ingen tvivl om, at mange nok vil kunne leve med de skavanker, jeg har listet, og vil opleve et tv, der har masser af styrker billedmæssigt. Og forstå mig ret – til alt andet end film er det ret godt.

Godt – faktisk fremragende – er smart-tv-delen. Der er naturligvis direkte adgang til et hav af applikationer og muligheder.

Selv uden tilsluttet Android-telefon, som Samsung naturligvis har det bedst med, er mulighederne mange.

Det fine er, at man har gjort alt meget overskueligt og let tilgængeligt. Det gælder også, hvis du nøjes med at benytte den lille fjernbetjening, der er på størrelse med en til et Apple TV.

Med få klik er jeg dybt inde i tv-menuerne, og det er let at få adgang til eksterne enheder som Google TV-streamer eller endda et Apple TV.

Det er ikke fordi, Samsung nødvendigvis har flere funktioner og muligheder end andre gode smart-tv. Det er tilgængeligheden, der er bedre, og derfor opdager du også hurtigere, hvordan du bruger dem mest hensigtsmæssigt.

Skarp prissat
Et godt fif med al elektronik er at vælge sidste års topmodel eller modellen lige under den dyreste.

Her får du som regel meget af den samme teknologi, men uden at betale toppris.
Samsungs S85D koster omkring 9.000 kroner (fås endda billigere nogle steder), mens du skal betale næsten 20.000 kroner mere for topmodellen S95D, når vi taler 55".

På papiret er der da også forskelle. Du får en lidt bedre billedprocessor i den dyrere model, ligesom panelet i den testede model håndterer op til 120 Hz, mens topmodellen klarer 144 Hz.

Det skal dog understreges, at S85D normalt koster 14.999 kroner, men alle steder – også på Samsungs egen hjemmeside – kan det købes for 8.888 kroner.

Holder den pris, får du alt andet lige meget for pengene. Også et meget tyndt tv, der dog er godt forstærket, så du sagtens kan rykke rundt på det uden at være nervøs for, at det knækker.

Smart er også, at du kan sætte fødderne bagpå tæt sammen eller ude i siderne af tv’et, så det passer til det tv-bord, du vil bruge.

Prisbasker for de fleste

Der skal ikke herske tvivl om, at hvis du bruger det meste af tiden på at se Hollywood-produktioner, skal du vælge en anden model. Her er OLED fra Sony og Panasonic langt bedre.

Men søger du et allround-tv, der er smartere end stort set alle andre, er let at leve med i hverdagen og samtidig virkelig skarpt prissat, så bør du tjekke dette Samsung ud, inden du køber.

Det får en karakter på 4, og det er fortjent, så længe den aktuelle prissætning på små 9.000 kroner holdes.


Loading ikon