Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Mogens tager på tur nu

Klumme: I stedet for hele tiden at tale om nye måder at dø på, så synes jeg altså, at vi skal tale om det næste, der skal løses og fikses og gøres bedre.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Velkommen til endnu en weekend. Når i læser dette sidder jeg, Sonja og tante Grethe i et KLM fly fra Amsterdam til Los Angeles.

I de kommende uger vil mine klummer være sendt fra USA, hvor vi vil drøne rundt i det sydvestlige område og dernæst sætte kursen nordpå gennem Californien til Portland i statenOregon. Det bliver godt.

I får lidt om besøget hos S sidste fredag, så lidt detaljer om vores roadtrip fulgt af lidt AI-nyheder. Og så har jeg smidt et PS ind om værdien af Verden.

Sidste fredag besøgte vi jo min gode ven S et sted på Vestegnen og fik helt fantastisk og autentisk Vietnam-nam & dertil et gigantisk blandingsmisbrug af alkoholiske drikke som lovet af S.

S har et usædvanligt stort udvalg af forskellige former for alkohol, inklusiv en masse gode øl, fremragende vine år samt en meget stor bredde i de alkoholiske drikke med højere alkoholprocent man jo også har brug for på sådan en aften.

På et tidspunkt, hvor vi var i højt humør, skulle vi vælge mellem syv forskellige portvine til en bestemt dessert, og jeg tog ganske simpelt et billede i ChatGPT-appen og bad den vælge den bedste til den bestemte type dessert, og den var slet ikke i tvivl, hvilket gjorde det hele meget nemmere i den tilstand vi var i.

Det er den slags ting, der gør, at kunstig intelligens vil blive populært .

Af hensyn til eftertiden gengiver jeg her menuen:

Hovedret: Mì quảng gà và trứng Đại Lộc.

Vietnamesisk dessert: Chè chuối với dừa bào và đậu phụng.

Vietnamesiske frugter: Xoài nhãn.

Oste: Gorgonzola på ristet rugbrød med løgringe, æggeblomme, salt og peber. Løgismose Blå ost fra Bornholm. Tim's Original Danish Rum Balls.

Drikkevarer: Crement de Bordeaux, De Bonhoste. Hancock Beer (guldøl). Rügener Insel Brauerie Ubersee Hopfen IPA. Alefarm Internals IPA. UMA Malbec 2021 (god til Asiatiske aretter med blandt andet chili). Kloster Bryggeriet Sorte Alken.

Til frugten: Golden Spiral ICE Auslese.

Til osten: Offley 20 years Tawny Port.

Avec: Skunk Rum Striped 69,3%. Skunk Rum 69,3%. Ron Sostenible 8 år Triple Cask. Connemara Cask Strength 57,3% (Hjembragt fra Irland i 2009).

Og så glemte vi højst overraskende at drikke kaffen.

Planen for vores USA-roadtrip

Når vi lander i Los Angeles starter vi med et par dage der, og så går turen gennem Death Valley, et par dage i Las Vegas, videre til Grand Canyon, og så hjem til Los Angeles i en blød bue via adskillige nationalparker såsom Bryce, Joshua tree og andre. Ialt 12 dage.

Derpå sættes kursen nordpå, og vi planlægger at gøre holdt i Monterey, et sted i det nordlige Californien og dernæst et par dage i Portland, Oregon. .

Men alt det hører I mere om efterhånden som turen skrider frem og jeg finder ud af, hvad der rører sig derovre indenfor it og Trump .

AI, Ai, ai

Indenfor kunstig intelligens er der sket nogle ting i de sidste par uger. Som sædvanligt.

En af mine bekendte mente at kunne konstatere, at modellen O1_mini var bedre til kodning end selve O1-modellen. Hvis nogen har noget data på dette, hører jeg gerne om det.

OpenAI lancerede ogsåGPT 4o_canvas, som er deres første forsøg på at lave en løsning, hvor folk kan samarbejde om dokumenter og kode og se, hvad hinanden laver.

Det er kun i beta, men nogle af demoerne ser lovende ud. Her er en video.

Adspredelse! The Assignment Game fra Harvard

Hvor god en manager er du?

Det har nogle forskere på Harvard udviklet en test for. Måske kan den også bruges til selvtræning, så man bliver bedre. God fornøjelse..

https://www.skillslab.dev/assignment-game

AI i organisationen

Tilbage til kunstig intelligens: Hvis I ikke allerede følger min helt Ethan Mollick synes jeg ærligt talt, at i bør gøre det.

Han er ikke dumoptimist som jeg, men han frygter heller ikke alt nyt, det vil sige han lider ikke af neofobi.

Det viser sig jo, at alle forudsigelser om vores undergang har slået fejl, siden jeg blev født, men det kan selvfølgelig være, at det hele pludselig går i opfyldelse for dommedagsprædikanterne.

Ethan balancerer fint mellem de positive aspekter af kunstig intelligens og de mulige negative – for vi skal lige huske på, at der er intet endnu ved kunstig intelligens, der er negativt.

Anyway, min helt sagde forleden nogle meget kloge ord om kunstig intelligens i organisationer.

Både hvorfor mennesker ikke fortæller, hvor meget de egentlig bruger det, hvorfor chefer og managere tror, at det ikke bruges særligt meget i deres organisationer, og hvordan organisationer kan fremme en kultur, der får folk til at bruge det, og foreslå nye og innovative anvendelsesområder.

Meget interessant.

Og tilmed baseret på en stor, dansk undersøgelse! Her er et link:

https://open.substack.com/pub/oneusefulthing/p/ai-in-organizations-some-tactics?r=22vhx1&utm_medium=ios

Data Act - for helvede…

Så kommer det næste fra EU: data Act.

Det handler heldigvis mest om dimsedutter og ikke om yderligere krav om dokumentation og regler og procedurer og processer.

Her er en glimrende oversigt.

Så er det overstået for denne gang! Jeg håber i vil sende mig nogle kølige hilsner fra Danmark, som jeg kan læse og nyde, mens jeg kører rundt i min ven Tims F-350 Super Duty-truck. Adressen er som altid Mogensxy@gmail.com. Rigtig god weekend!

PS: Værdi i Verden:
En ting, der til stadighed fascinerer mig, er folks fokus på, at alt er ganske forfærdeligt i hele verden, når alt rent faktisk bliver bedre.

Efterhånden som tingene bliver bedre, og folk får det bedre og bliver rigere og bliver mætte, så er der kun nogle ganske få triste nyheder, som medierne kan køre i en båndsløjfe.

Og selv her må man sige, at de danske medier på enestående vis formår ikke at informere os reelt.

Den værste krig eller katastrofe på jorden i øjeblikket er den i Etiopien. Foreløbigt er 150.000 mennesker døde og 10 millioner er på flugt.

Ikke et ord i danske medier.

Der må være en grund til at alle vores dyre, statsbetalte, udsendte journalister foretrækker at være i Mellemøsten og i USA frem for Etiopien. Men elendigt er det.

Og med hensyn til elendighed: Her er nogle interessante tal.

De viser, at verdens værdi – og ja, den kan beregnes, siger økonomerne – i år 2000 var 160 trillioner dollar og i år 2020 510 trillioner dollars.

Det er da et fremskridt, som man kan forstå.

Og selv om venstrefløjen helt automatisk vil hævde, at de rige er blevet meget rigere end de fattige er blevet rigere, så er alle blevet rigere, og det betyder noget - specielt for dem, der ikke havde råd til at købe mad før.

I 1975 var jordens befolkning på tre en halv milliard mennesker.

35 år senere, det vil sige 7. oktober 2010, var den fordoblet til syv milliarder.

Man forventer, at den næste tre en halv milliard mennesker vil være en realitet omkring år 2100.

Alle lande vil formentlig opleve faldende befolkningstal, fordi kvinderne meget fornuftigt ikke gider at få børn mere, men fire afrikanske lande holder dampen oppe, og derfor stiger jordens befolkning - godt nok langsommere og langsommere, men den stiger.

Siden 1990 har vi hevet 135.000 mennesker ud af fattigdom i døgnet. Der dør færre i krige og konflikter end af selvmord. Færre lider af sult end af overvægt.

Her er seks grafer, som vil gøre jer glade:

Hvorfor smider jeg nu al denne dum-optimisme i hovedet på jer?

De fleste oplyste mennesker ved jo godt, at alt var værre, alt er godt, og alt bliver bedre gennem tiden.

Men jeg synes også, at det er vigtigt at huske på, at selv om vi har masser af problemer, der skal løses, så er det en bedre tilgang til problemerne at tale om alle de gode ting, som vi har nået, for dermed at give folk en ide om, at man rent faktisk kan fixe problemer.

I stedet for at tale om nye måder at dø på, skal vi tale målbevidst om det næste, der skal fikses.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.