Artikel top billede

Steve Jobs bad Google om at holde nallerne fra sine folk

Apple og Google har aftalt at man ikke vil hyre hinandens medarbejdere. Nu bliver de trukket i retten.

Flere af de helt store it-giganter i USA bliver nu anklaget for at have indgået en ulovlig aftale om at undlade at ansætte hinandens medarbejdere. Fem softwareudviklere har sagsøgt Adobe, Apple, Intel, Google, Intuit, Lucasfilm og Pixar. En del af bevismaterialet i sagen blev indsamlet under en tidligere undersøgelse foretaget af det amerikanske Justitsministerium, som indgik et forlig med firmaerne i 2010. Her forpligter de sig til at holde sig fra lignende aftaler i fremtiden.

Men nu er der altså startet et civilt søgsmål mod internet-giganterne og sagsøgerne forsøger at få status som "class-action" - altså en sag, der føres på vejne af alle dem der har lidt skade. Det kan betyde at Google, Apple og de andre sagsøgte kan se frem til et større erstatningskrav.

I bevismaterialet indgår blandt andet en e-mail fra den nu afdøde Apple-chef Steve Jobs, hvor han henvender sig direkte til Google-chef Eric Schmidt i marts 2007. På dette tidspunkt var Schmidt også medlem af Apples bestyrelse.

"Jeg vil være meget glad hvis jeres rekrutteringsafdeling stopper med at gøre dette," skriver Jobs med henvisning til, at en Google-ansat har forsøgt at afhverve en Apple-udvikler.

Schmidt har sendt mailen videre i sin organisation og en HR-chef svarer at den pågældende Google-medarbejder som forsøgte at hyre Apple-udvikleren "vil blive fyret inden for en time". Samtidig undskylder han overfor Steve Jobs.

Et andet dokument fra 2007 - skrevet af Intel-chef Paul Otellini - nævner også aftalen med Google.

"Lad mig understrege. Vi har ikke underskrevet noget. Der er et håndslag mellem Eric og mig om "ingen rekruttering". Jeg ønsker ikke at dette skal blive kendt i bredere kredse," skriver Otellini.

I retssagen bliver firmaerne anklaget for at have dannet en ulovlig sammensværgelse med det formål at holde personaleomkostningerne nede ved at undgå en "krig" om de bedste medarbejdere. Denne aftale har gjort det svært for medarbejderne at forbedre deres arbejdssituation og komme videre i karrieren, hedder det i søgsmålet.

Kun én enkelt virksomhed har angiveligt afvist at gå med i denne aftale. Den daværende Palm-chef Ed Colligan skriver i en mail, at en sådan aftale "ikke kun er forkert, men sandsynligvis også ulovlig".

Aftalen har dog ikke forhindret, at mange Google-ansatte i de seneste år har forladt firmaet og er skiftet til Facebook, hvor de kan blive forgyldt under den kommende børsnotering. Facebook er da heller ikke blandt de sagsøgte i den seneste retssag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere