Artikel top billede

Derfor kan Apple blive ramt af boykot

Efter de seneste afsløringer af dårlige arbejdsforhold hos kinesiske leverandører kan Apple blive ramt af forbruger-boykot.

Når man køber et Apple-produkt betaler man ikke kun for den hardware, der ligger inde i den flotte æske - man betaler også for et helt særligt image. Apple er cool, Apple er en livsstil. Derfor kan selskabet også tillade sig at forlange meget høje priser for sine produkter - og alligevel står folk i kø hver gang en ny iPhone eller iPad bliver lanceret.

Men efter den seneste tids omtale af de umenneskelige arbejdsforhold hos Foxconn og andre underleverandører har Apple fået ridser i lakken. Selskabet forsøgte ellers at lægge låg på kritikken tidligere i denne måned, hvor man for første gang kom ud med en liste over sine leverandører - og satte tal på de overtrædelser af reglerne, som Apple selv har registeret.

I sidste uge kom New York Times så med en stor artikel, hvor man forsøger at sætte et ansigt på den menneskelige pris, som skal betales for at få iPad og iPhone ud i butikkerne. Den fortæller om en arbejder som blev dræbt under en eksplosion på iPad-fabrikken i Chengdu sidste år, og den citerer flere tidligere chefer, som hævder at Apple er ligeglad med arbejdernes helbred. 

Det fik Apple-chef Tim Cook til at tage til genmæle og afvise påstandene i artiklen. Men skaden er sket, og flere medier bruger nu ordet "boykot" i forbindelse med Apple.

"Bør forbrugerne boykotte Apple?" spørger Los Angeles Times, og den britiske avis The Guardian konkluderer: "Apple ramt af boykotopfordring efter arbejder-misbrug i Kina".

Den indflydelsesrige skribent Dan Lyons, der skriver for Newsweek og Daily Beast, retter en sønderlemmende kritik mod Apple: "Det er barbarisk. I sidste ende ligger ansvaret ikke hos Apple eller andre elektronikfirmaer - men hos os, forbrugerne. Og i sidste ende er det os, der skal kræve at det bliver lavet om", konstaterer han.

Finansbladet Forbes spørger også, om man bør boykotte Apple, og indleder sin artikel med en heftig kritik af forholdene på fabrikkerne: "Hvis du tæller alle de arbejdere, der er døde under produktionen af iPhone eller iPad, så er tallet chokerende højt".

Apples egne tal viser da også at 69 procent af de 229 leverandører har overtrådt reglernes om en maksimal arbejdsuge på 60 timer. En tredjedel har problemer med giftigt affald.

Men som CNET understreger i sin artikel, så gælder problemet for mange andre producenter og alle slags produkter - ikke kun elektronik. I Japan har man også haft problemer med arbejdsforholdene - og hvis man går 100 år tilbage, havde arbejdere i USA også en kummerlig tilværelse.

Hvis en boykot skal give mening, bliver man nødt til at købe produkter som ikke er fremstillet i Kina - og det kan blive svært. En stor del af den globale produktion er flyttet derhen, hvor lønnen er billig. Der er stadig chipfabrikker i USA og Europa - her er en stor del af produktionen typisk automatiseret - men det er undtagelsen og ikke reglen.

Det er næppe realistisk at forvente, at Apple vil flytte hele sin produktion tilbage til USA eller til Europa. Måske vil tiden løse en del af problemerne. Historien viser at arbejdsforholdene bliver bedre efterhånden som velstanden stiger. Men så flytter fabrikkerne blot videre i den globale roulette.

Så er der kun tilbage at håbe, at Foxconn får held med sine planer om at erstatte sine menneskelige arbejdere med én million robotter. Maskinerne vil sikkert passe fint ind i arbejdsplanen hos Foxconn - den seneste tids anklager går netop på, at Foxconn behandler sine ansatte som robotter eller dyr.

CBS News har set nærmere på forholdet mellem Apple og Foxconn i det nedenstående klip fra programmet "Sunday Morning".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere