Artikel top billede

Ubuntu-stifter vil afskaffe menuen

Menuen har været en central del af den grafiske brugerflade i 30 år. Men nu skal det være slut.

De klassiske menuer skal erstattes med en ny grænseflade kaldet HUD (Head-Up Display). Det mener Mark Shuttleworth, der er stifter af Linux-firmaet Canonical. Hans selskab står bag Linux-distributionen Ubuntu og den næste udgave bliver udstyret med HUD, som skal gøre det lettere at finde rundt i programmernes funktioner. Det skriver digi.no.

Det var Xerox PARC, som opfandt den grafiske brugergrænseflade (GUI) tilbage i 1970'erne. Det kaldes også for WIMP - Windows Icons Menus Pointers. Nu vil Mark Shuttleworth altså fjernet M'et fra WIMP.

I sin blog fortæller han om den nye grænseflade. Han fortæller det for et "intent-driven interface" eller forkortet "intenterface".

I stedet for at navigere sig gennem de sædvanlige menuer med musen åbner man et HUD-søgefelt og skriver de første bogstaver i kommandoens navn. Herefter kommer en liste med forslag.

Denne søgefunktion skulle også være i stand til at registrere de mest brugte funktioner og opgaver, så de kommer først i listen.

I den nedenstående video kan man se et eksempel på, hvordan det fungerer. Det skulle virke med alle applikationer som understøtter den globale menu i Unity. Det er altså ikke nødvendigt at foretage ændringer i programmerne.

Brugeren kan stadig vælge at man hellere vil bruge den gamle menustruktur. Shuttleworth sammenligner selv den nye HUD med Ribbon i Windows-programmer. Men i modsætning til Ribbon kræver HUD ikke så meget plads på skærmen.

Det næste skridt bliver at indbygge stemmestyring i HUD - men den nødvendige teknologi er ikke helt på plads endnu, skriver Canonical-stifteren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere