Bolignetværk stormer frem

De danske boligforeninger kaster sig i stort tal ud i at installere nye bredbåndsnetværk, som ofte bliver suppleret med egne tv- og telefonsystemer. 35.000 danskere benytter allerede i dag et bolignetværk til at gå på internet, viser en rapport fra IT- og Telestyrelsen.

De danske boligforeninger har taget ideen om at etablere egne bredbåndsnetværk til sig.

En ny rapport fra IT- og Telestyrelsen viser, at 45.000 danske husstande i dag indgår i et bolignetværk. Styrelsen har undersøgt 77 store boligforeninger, som tilsammen omfatter 35.000 husstande, der alle er koblet til internet gennem bolignetværk.

Næsten alle teleselskaber på markedet har desuden svaret styrelsen, at de er ved at opbygge et større antal bolignetværk og sætte dem i drift, ligesom de deltager i en række udbud.

Flere fordele

Telestyrelsen, som for første gang har kortlagt de danske bolignetværk, opremser en række fordele ved at etablere netværk i tæt bebyggede områder.

Den første og vigtigste er prisen for at få adgang til internet, som er lav, fordi mange husstande går sammen om at udnytte en kraftig forbindelse.

Samtidig er hastigheden ofte meget høj. Faktisk benytter de fleste af de 77 boligforeninger, som Telestyrelsen har kigget på, lynhurtig fiberteknologi til internetopkoblingen.

Fælles telefon- og tv-system

52 af de 77 boligforeninger har også et fælles telefonsystem, etableret ud fra samme princip som bredbåndsnettet.

Når der er mange om at dele telefonlinierne, falder prisen. 46 af de 77 boligforeninger har desuden etableret et fælles tv-system. Endelig får enkelte boligforeninger også nye dørtelefoner, når de installerer bolignetværk, men det nævner Telestyrelsen ikke.

Fordelen ved at etablere mange netværk på én gang er, at håndværker-regningen til at trække kablerne ikke stiger. Ifølge Telestyrelsen er det ikke ualmindeligt, at besparelser ved at etablere kabel-tv og fælles telefonsystem kan betale for internet-forbindelsen.

Bolignetværk - både til telefoni og data - begyndte hovedsageligt på landets kollegier, men i dag går også mange beboere i landets små boligforeninger sammen om at dele en internetforbindelse. Dem har Telestyrelsen ikke gjort et forsøg på at registrere.

Langt de fleste bolignetværk benytter traditionelle kobberkabler, også kaldet PDS, men prisfaldet på trådløse lokalnet (WLAN) har gjort, at en del boligforeninger fremover kan slippe for at trække nye kabler.

Halvdelen af danskerne kan få kabel-bredbånd

En række boligforeninger landet over får leveret bredbånd gennem deres antenneforening og kabel-tv-netværk. Dem regner Telestyrelsen ikke som bolignetværk, men derimod som kabel-modem-brugere.

Ifølge den seneste opgørelse er der 157.000 kabel-modem-kunder herhjemme. I nogle byer er det den mest udbredte bredbåndsopkobling, men på landsplan er ADSL langt foran med 391.000 kunder.

Mens TDC dominerer ADSL-markedet, så bider Telia Stofa fra sig, når det gælder kabel-modemer. Derfor er udbygningen af kabel-tv-netværkene, så de også kan benyttes til bredbånd, ifølge Telestyrelsen et af vækstområderne. Knap halvdelen af de danske husstande kan således benytte kabel-modemer i dag.

Ifølge Telestyrelsen har 600.000 danskere og danske virksomheder i dag en bredbåndsforbindelse. Det svarer til 20 procent af husstandene og de små virksomheder herhjemme.

Telestyrelsen har gennemført undersøgelsen ved at spørge de teleselskaber, der opererer på bolignettet. Desuden har Boligselskabernes Landsforening, der organiserer de almennyttige boliger, deltaget.

Derimod har Telestyrelsen ikke taget kontakt til Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.

Ifølge medlemsrådgiver Finn Marcher er der omkring 70.000 andelsboligforeninger i København og Århus, som er egnede til bolignetværk, og hvor interessen er stor.

Selv uden andelsboligerne vurderer Telestyrelsen, at bolignetværk står over for "en betydelig stigning".

Relevant link

IT- og Telestyrelsens kortlægning af hurtige adgangsveje i Danmark (pdf)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere