200 millioner kroner til IT i politiet

Et flertal i Folketinget vil øremærke 200 millioner kroner til IT i politiet, hvis IT-system, Polsas, ikke tillader koordineret efterforskning eller e-mail-kontakt mellem politikredse. Det forventes, at Retsudvalget i dag vil kræve Polsas udskiftet.

Der skal afsættes 200 millioner kroner til et nyt IT-system til politiet i det forlig om politiets økonomi for de næste tre år, som forhandles på plads i disse dage. Det skriver Politiken.

I regeringens oprindelige oplæg til politi-forliget var der ikke afsat penge til ny IT. Det sker nu, efter der endnu en gang er sat fokus på de store problemer med efterforskningen, som det mangelfulde og forældrede IT-system Polsas medfører.

Både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Konservative og Venstre bakker op om en ekstrabevilling til politiets IT. Indtil videre ligger det dog ikke fast, hvor de 200 millioner kroner skal komme fra, skriver Politiken.

En server i hver politikreds

Polsas blev indført fra 1999 som et sagsbehandlingssystem, der skulle eliminere dobbeltindtastninger, men var fra starten ikke beregnet til at lade politiet søge på tværs af politikredse.

Derfor har Polsas alligevel betydet meget dobbeltarbejde, fordi information faxes mellem politikredse for at blive genindtastet i systemet. Samtidig kan Rejseholdets og Rigspolitiets IT-systemer heller ikke tale med Polsas, og det lægger hvert år beslag på 260 mands arbejdsindsats, skriver Rigspolitiet i et internt notat til regeringen, som Politiken har fået kendskab til.

- Det er ressourcer, som kan indgå i det samlede politiarbejde med at opklare indbrud, drabssager og narkokriminalitet, siger vicerigspolitichef Peter Carpentier til avisen.

Han påpeger ifølge avisen, at Polsas ikke er et optimalt efterforskningsredskab, og at Polsas begrænsninger er historisk betingede, fordi man også ved indførslen af dette system byggede videre på eksisterende programmer. Samtidig har man baseret politiets IT-systemer på, at der stod en enkelt server i hver politikreds.

Alligevel mener Peter Carpentier, at Polsas har givet fordele i de enkelte politikredse, skriver Politiken.

Sverige har ifølge avisen indført IT-systemer, som ikke alene giver politiet adgang til en samlet database over efterforskningsakter og mulighed for at søge fra patruljevogne, men som også ifølge en international undersøgelse har gjort Sverige til det land, hvor politiet bruger færrest ressourcer på computerproblemer.

Polsas-kritik går år tilbage

Kritikken af Polsas er ikke ny. Allerede i 2000 kritiserede politikerne, at der ikke er blevet udarbejdet et fælles IT-system i politiet. Flere tidligere ekstrabevillinger til IT i politiet, inklusive en på 650 millioner kroner fra december 1999, er gået til eksempelvis hardware og software.

Det kan blandt andet skyldes, at der før i år ikke er blevet udarbejdet en overordnet IT-strategi i politiet, selv om konsulentfirmaet PA Consulting allerede i 1995 pegede på behovet.

Det samme gjorde Deloitte & Touche blandt andet i 1999. Det var også Deloitte & Touche, som sidste år satte prisen på et nyt IT-system til erstatning for Polsas til 200 millioner kroner.

Den samlede IT-strategi for politiet er stadig under udarbejdelse, selv om politikerne nu altså melder sig klar til at give endnu en ekstrabevilling til IT i politiet.




IT-JOB

Euronext Securities

Software Developer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udvikler til procesapplikationer

Unik System Design A/S

Head of Internal IT
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere