Forbrugerrådet: Strålings-rapport er politisk

Forbrugerrådet anklager regeringen for at sortere i forskningsresultaterne i forbindelse med den rapport om mobilstråling, som blev udgivet i sommer, og som frikendte strålingen for at være skadelig. Samtidig er der ikke sat så meget som en krone af UMTS-milliarderne af til forskning i, om mobilstråling er sundshedsskadeligt.

Forbrugerrådet angriber nu regeringens rapport om mobilstråling for at være politisk og selektiv, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Rapporten frikender mobilstrålingen for at være sundhedsskadelig.

- Rapportens fremstilling af problemet er skæv alene af den grund, at man kun har valgt at medtage udvalgte forskningsresultater. Derfor er rapporten klart mere politisk end videnskabelig, lyder kritikken fra den sundhedspolitiske medarbejder i Forbrugerrådet, Margrethe Nielsen, til Jyllands-Posten.

Hun peger blandt andet på, at en førende forsker inden for mobilstråling, Sianette Kwee fra Aarhus Universitet, ikke har deltaget i arbejdet omkring rapporten.

Derfor har Forbrugerrådet henvendt sig direkte til sundhedsudvalget og udvalget for videnskab og teknologi for at efterlyse mere forskning på området, skriver Jyllands-Posten.

I Kræftens Bekæmpelse peger forskningschef Jørgen Olsen på, at der ikke er lavet undersøgelser af sammenhængen mellem stråling og kræft, og at heller ikke Kræftens Bekæmpelse har deltaget i rapport-arbejdet.

Kræftens Bekæmpelse afsluttede ellers selv i 2001 en undersøgelse, som viste, at danskere, der talte meget i mobiltelefon, hovedsageligt med den nu udfasede, analoge NMT-teknologi, ikke havde øget risiko for kræft.

Jørgen Olsen har selv forsøgt at samle penge ind til forskning på området, men har eksempelvis ikke modtaget nogen midler fra den indtægt på 3,8 milliarder kroner, som salget af UMTS-licenserne indbragte staten for to år siden, skriver den jyske morgenavisen.

De penge er allerede øremærket til forskellige aktiviteter inden for digital forvaltning og også forskningsaktiviteter, men altså ikke i eventuelle sundhedsfarer ved mobiltelefoni. Jørgen Olsen mener, at en offentlig fond på 15-20 millioner kroner ville række langt på forskningsområdet.

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Birthe Skaarup (DF), mener, at der bør udfærdiges en mere uvildig rapport om farerne ved mobiltelefoni.

- Jeg havde håbet, at der blev lavet en egentlig undersøgelse, inden man begyndte at sætte mobilmaster op, siger hun til Jyllands-Posten. Den holdning bakkes op af Forbrugerrådet.

Det forventes, at der i forbindelse med indførelsen af 3G-telefoni skal opsættes yderligere 10.000 mobilmaster ud over de 4.000, som allerede findes i det danske landskab, skriver avisen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere